Mănăstirea “Peştera Sf. Ap. Andrei” din Arhiepiscopia Tomisului

Ocazie: Hramul mănăstirii – 2008

La invitaţia Întâistătătorului Arhiepiscopiei Tomisului, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a slujit dumnezeiasca Liturghie alături de Chiriarhul locului şi de altţi 6 arhierei ortodocşi la mănăstirea “Peştera Sf. Ap. Andrei”.

Mănăstirea “Peştera Sf. Ap. Andrei” este mărturia toponimică a apostolatului Sfântului Apostol Andrei în ţinuturile Dobrogei. În acest loc se găseşte peştera unde se pare că a sălăşluit apostolul “cel întâi chemat” şi unde se presupune că s-a săvârşit prima Sf. Liturghie creştină.

În ziua de 30 decembrie, mulţime de credincioşi se deplasează în pelerinaj la această sfântă mănăstire şi se închină cu credinţă în peştera unde s-a făcut cunoscut întru propovăduire pentru creştinisul românesc Hristos Iisus, Domnul nostru. Şi în acest an mulţimea credincioşilor a participat la sfintele rugăciuni ce s-au oficiat şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură din finalul Sf. Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a vorbit tuturor celor de faţă despre importantul eveniment de încreştinare a ţinuturilor dobrogene de către apostolul Andrei. Totodată ierarhul a amintit de minunile care s-au săvârşit în viaţa credincioşilor care au venit cu credinţă şi au cerut mijlocire Sf. Ap. Andrei către tronul Sf. Treimi.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, în cuvântul de mulţumire pentru invitaţie adresat chiriarhului Arhiepiscopiei Tomisului a subliniat faptul că acest loc sfânt pentru români, cum este peşterea Sf. Ap. Andrei trebuie făcut cunoscut tuturor, ca toţi credincioşii creştini români să cunoască unde pot veni să se închine leagănului credinţei noastre strămoşeşti. Totodată Preasfinţia Sa a precizat că nu este întâmplătoare nici sărbătorirea zilei naţionale a României, la numai o zi după cinstirea Apostolului Andrei, ocrotitorul ţării noastre.

După Sf. Liturghie, Înalt Preasfinţitul Părinte Teodosie a mulţumit Ierarhilor prezenţi pentru dragostea de a lua parte la acest eveniment al ortodoxiei dobrogene, după care în semn de recunoştinţă şi apreciere a acordat crucea eparhială “ordinul Sf. Ap. Andrei”, părintelui stareţ, Arhiemandritul Cosma şi altor colaboratori şi ostnitori din cadrul eparhiei Tomisului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.