publicat în: Arhivă

Descoperirea unei biserici bizantine impresionante in Israel – Moshav Aluma (foto)

Arheologii din Israel au descoperit clădirea unei biserici bizantine impresionante, cu pavaj incantator din mozaic, in Moshav Aluma, lângă Kiryat Gat. Sit-ul se gaseste în câmpie coastei de est, la aproximativ 16 km est de Ashkelon si 48 km sud-vest de Ierusalim.

Directorul săpăturilor Autoritatii Israeliene de Antichități, Daniel Varga, descrie structura într-un comunicat de presă emis de IAA:

“O clădire impresionantă a unei bazilici a fost descoperite pe sit, avand 22 de metri lungime și 12 metri lățime. Clădirea constă dintr-un culoar central, cu două abside laterale, despărțite de piloni de marmură. In partea din față a clădirii se afla o curte larg deschisă (atrium), pavata cu mozaic alb, și un rezervor. Pronaosul este o sală transversală dreptunghiulară, cu o podea din mozaic fin decorat cu forme geometrice colorate, în centrul său. Vizavi de intrarea în sala principală, se afla o inscpritie de 19 randuri, în limba greacă, cu numele Maria și Iisus, precum și cu numele persoanei care a finanțat realizarea mozaicului.

Comunicatul de presă oferă mai multe detalii privind podeaua din mozaic:

Holul principal (naosul) are o podea mozaicata colorata, împodobită cu lujeri de viță de vie, care formeaza 40 de medalioane. Medalioanele conțin reprezentări ale unor diferite animale, printre care: zebra, leopardul, broasca testoasa, mistrețul, diferite pasari, plante și desene și modele geometrice. Trei medalioane conțin inscripții in limba greaca, amintind numele unor lideri bisericești de rang înalt: Demetrios și Hercule. Cei doi erau capi ai bisericii regionale locale. De o parte si de alta a navei centrale, se afla doua sali înguste (abside laterale), care, de asemenea, au podele din mozaic colorat, ilustrând plante si forme geometrice, precum și simboluri creștine.

Sit-ul va fi deschis pentru public astazi si maine (23-24 ianuarie), înainte ca mozaicurile sa fie indeparate si afișate într-un muzeu local.