Peste cateva zile, in Cipru: cea de-a doua slujba oficiata in Biserica din Famagusta (Exorinou)

Duminica viitoare, 26 ianuarie 2014, intre orele 07:30-10:30, o Sfânta Liturghie va avea loc în Biserica Ayios Georgios (Exorinou) în interiorul zidurilor Famagustei. Slujba, care va fi condusa de către Episcopia de Constantia-Famagusta, este cea de-a doua din ultimele câteva săptămâni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care a fost oficiata în Ayios Georgios, o biserică rămasa inaccesibila pentru comunitatea grec-ortodoxă, pentru aproximativ o jumătate de secol.

Prima slujba, dupa 56 de ani, a avut loc doar cu o lună în urmă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Slujba a fost descrisa ca fiind cea mai mare adunare a credincioșilor greci ciprioti în teritoriile ocupate, din 1974.

Episcopul de Constantia-Famagusta, Vassilios, va conduce Sfânta Liturghie. Prezent la slujba va fi si primarul Famagustei, Alexis Galanos, alaturi de membri ai Consiliului orașenesc.

Episcopia a declarat că, o dată pe lună, autobuzele pornind de la Biserica Ayios Dimitrie din Paralimni, ii vor conduce pe oameni la Ayios Georgios (Exorino) din Famagusta, pentru ca acestia sa poata participa la Sfânta Liturghie în zilele de duminică.

Biserica Ayios Georgios din Famagusta a fost abandonata în 1957, din cauza violențelor inter-comunitare, din acel moment. Comitetul bisericii și municipiului Famagusta au decis să organizeze slujbe ocazionale, în scopul sustinerii conservarii bisericii, ca parte importantă a patrimoniului cultural, precum și a functionarii acesteia. Scopul principal este renasterea vieții religioase.

Biserica a fost construită în secolul al XIV-lea, dar astăzi funcționează ca sala de concerte. Aceasta este declarata ca una dintre cele mai bine pastrate biserici de pe teritoriul ocupat al Republicii Cipru. Cu toate acestea, biserica necesita lucrari extinse de renovare, intrucat umiditatea a cauzat daune semnificative icoanelor și frescelor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.