Apelul Primatului Bisericii Greco-Catolice a Ucrainei, catre popor

Arhiepiscopul catolic major al Kievului și Galiciei, Sviatoslav Shevchuk, Primat al Bisericii Greco-Catolice a Ucrainei, le-a cerut concetățenilor săi să renunțe la violența și să oprească vărsarea de sânge.

“Socat si cu mare tristețe, am remarcat evenimentele care au loc în Kiev, a spus Arhiepiscopul. Având în vedere aceste circumstanțe excepționale, aș dori să fac un apel la toți credincioșii Bisericii, toti ucrainenii și oamenii de bună credință. În numele lui Dumnezeu, opriti vărsarea de sânge!”.

El a adăugat: “Violența nu este niciodată o modalitate buna de construire a unui stat liber și independent”, și nici nu va “reconcilia inimile” sau va conduce la vreun “rezultat pozitiv”.

El a transmis un apel special autorităților ucrainene, “Ascultați-va poporul, nu folositi violența sau mecanismele represive împotriva oamenilor”.

Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuk le-a mai cerut liderilor politici ai țării să isi asume “responsabilitatea pentru viitorul poporului lor” și le-a cerut cetățenilor, membrilor diferitelor ONG-uri, în special protestatarilor din Maidan, sa restabileasca natura pașnică a evenimentelor: “nu lasati emotiile sa marcheze ceea ce aveti mai bun. Nici frica, nici agresiunea sau furia nu sunt de ajutor pentru viitorul nostru”.

Magistratilor, Arhiepiscopul Șevciuk le-a cerut “sa asculte vocea conștiinței lor” și să isi aminteasca faptul că “nu există dreptate fără adevăr”. “Intreaba-ti-va de ce poporul face apel la ‘onoarea’ voastra”, le-a declarat el judecătorilor din Ucraina. “Nu va patati onoarea cu decizii nedrepte”.

Un ultim apel s-a adresat episcopatului și clerului, în sensul ca, “intr-un moment special ca cel prezent” ei trebuie sa știe cum sa “vegheze asupra sufletelor”, iar indemnul lor de pace trebuie sa ajunga “la inimile și mințile” acestora, proclamand “pacea Evangheliei lui Hristos”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.