Geneva 2: Apel comun – Patriarhul Ioan X al Antiohiei si Patriarhul Kirill al Rusiei

Va prezentam, mai jos, fragmente din apelul comun catre Conferința Internațională de la Geneva II pentru Siria, al Preafericitului Părinte Patriarh Ioan X al Marii Antiohii și al întregului Răsărit și Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

“Noi, Primatii Bisericilor Ortodoxe surori, Biserica Antiohiei și Biserica Rusa, ne-am intalnit la Moscova, pentru a marturisi din nou dragostea în Hristos, dragostea pe care Bisericile noastre au pastrat-o intacta prin secole și care se adresează tuturor persoanelor, indiferent de naționalitate, religie sau convingeri politice.

Astăzi, rugăciunile noastre comune se adreseaza poporului sirian care sufera de mai mult timp si care trece prin încercări fără precedent. Locurile in care musulmanii și creștinii au trăit împreună timp de secole, s-au umplut cu lacrimile celor care deplâng moartea rudelor și prietenilor lor și care au plecat departe de casele lor” – se arata in comunicat.

“Adresam apelul nostru arzător participanților la reuniune, cerându-le să exercite toate eforturile posibile, pentru a pune capăt vărsării de sânge și pentru restaurarea pacii în binecuvantata țara siriana. Facem apel la participanții la Conferința Internațională de la Geneva II pentru Siria, sa se opuna oricarei manifestari a extremismului, în scopul stoparii intoleranței și politicii ultimatumurilor. Doar un dialog fratern și liber în cadrul societății siriene, este ceea ce poate deschide calea spre o soluționare pașnică.

Încă o dată, facem apel la eliberarea imediată a crestinilor luati ostatici în conflictul armat. Mitropoliții Paul și Youhanna Ibrahim (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), ierarhi creștini din Aleppo, au ramas in captivitate de mai multe luni si pana astazi. De mai mult de o lună, surorile din Mănăstirea Sfanta Tecla din Maaloula sunt tinute, de asemenea, ostatice (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Facem apel la toate părțile, să arate omenie și mila, ca dovadă a intenției lor pe calea restaurarii păcii și prosperității în Siria.

Amploarea dezastrului ne face, in calitate de Primati ai celor două Biserici Ortodoxe, sa facem apel la toți oamenii de bună credință și să le cerem sa-i ajute pe cei care suferă în taberele de refugiați sau care se confruntă cu sărăcia, după ce si-au pierdut casele și mijloacele de trai.

Se impune oprirea distrugerilor asupra unor sit-uri neprețuite ale patrimoniului cultural și religios, in care țara siriana este atât de bogată, distrugerea acestora repezentand o crimă indreptata împotriva generațiilor viitoare” – se mai arata in comunicat, incheiat cu o scurta rugaciune pentru poporul sirian si pentru cei care ii hotarasc in prezent soarta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.