Centru ortodox destinat oamenilor strazii

Potrivit unor estimari, intre 12.000 si 50.000 de oameni trăiesc fără adăpost în capitala Rusiei, Moscova. Pentru acești oameni, iarna este deosebit de grea. Cei mai multi dintre acestia isi petrec noaptea pe străzi și ajung la spital cu degerături.

Serviciul ortodox de ajutorare “Milosardie” (“Mila”) a decis să deschidă in Moscova, pentru persoanele fara adapost, un loc care sa le ofere posibilitatea nu doar sa-si petreaca noptile, dar si sa se spele, să aiba parte de un tratament sanatos, sa manance si sa primeasca asistență socială, conform unui raport al publicatiei Curierul Rusiei.

Centrul deschis pentru acestia include un cort cu o capacitate de 50 de persoane, in care se gasesc si dusuri mobile, un vehicul, pentru ingrijirea sanatatii si curatarea hainelor, si o cantina mica.

Din declaratiile unora dintre cei fara adapost, multi dintre ei, pentru a beneficia de asistenta medicala sau de un pat cald in spital, apelau, pana in prezent, la auto-mutilare sau la unii colegi care… sa-i bata.

Ideea deschiderii unui astfel de centru a venit de la angajații serviciului ortodox de asistență “Milosardie” in urma cu trei ani. Ei au cautat un loc pentru organizarea centrului, dar autoritățile din Moscova nu au gasit nicio bucată de pământ pentru asta. Așa că si-au stabilit centrul in curtea Bisericii Sfantul Serghie de Radonej.

“Este primita toata lumea, indiferent de nume, cu sau fara acte. Recepția începe la orele 19:00. Oamenii pot sta aici până la ora 10 a doua zi dimineata”, a declarat directorul de proiect, Ilia Kuskov, conform publicatiei.

Omul strazii ajunge aici si cineva ii da haine noi. Pentru aceasta, este mai intai dus la un dus, unde trebuie să treacă si un examen de sănătate. În acelasi timp, i se spala si i se trateaza hainele. După duș, persoana revine in cort, pentru restul noptii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.