Papa Francisc, catre Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, intr-o prima adresare

Papa Francisc i-a transmis salutări speciale Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, exprimându-și dorința sa de dialog permanent între Bisericile Catolică și Ortodoxă.

“Frate iubit în Hristos, este pentru intaia dată când mă adresez Vouă, cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat. Profit de această ocazie, pentru a vă asigura de intenția mea de a urmări relațiile frățești dintre Biserica Romei și Patriarhia Ecumenica”, a scris el, pe 30 noiembrie, în mesajul transmis prin intermediul Cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Cardinalul Koch a condus o delegație a Vaticanului la Istanbul, cu ocazia sărbătorii Sfantului Andrei. După ce a luat parte la o Liturghie prezidată de catre Patriarhul Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, Cardinalul Koch i-a transmis acestuia mesajul Papei Francisc.

“Pentru mine, este o sursă mare de încurajare sa ma gandesc la profunzimea și la autenticitatea existentei noastre, rod al unei calătorii pline de har, in care Domnul a condus Bisericile noastre, de la istorica intalnire din Ierusalim, dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Athenagoras”, spune mesajul Papei, facand referire la evenimentul important din 1965, cand liderii celor două Biserici au ridicat excomunicările care fusesera introduse – una pentru cealalta – în anul 1054.

“Dumnezeu, izvorul pacii și iubirii, ne-a învățat de-a lungul acestor ani să privim unul catre celalalt, ca membri ai aceleiași familii”, a explicat Papa Francisc in mesajul sau. “Intr-adevăr, avem un singur Domn și Mantuitor”, a mai spus acesta.

Papa Francisc a mai luat in considerare, in mesajul sau, dificultățile cu care se confruntă creștinii din Orient, persecutați pentru credința lor. “Creștinii din Răsărit și din Apus trebuie să ofere mărturie comună, astfel încât, întăriti de Duhul lui Hristos Cel Inviat, sa poata impartasi mesajul mântuirii întregii lumi”. “Credem cu tărie în puterea rugăciunii și a reconcilierii”, a subliniat Papa Francisc.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.