Incitare la conflicte inter-religioase: basilica in care se aflau moastele Sf. Ioan Botezatorul a fost bombardata

Moscova condamnă activitățile extremiste siriene, de incitare la vrajba inter-religioasa, și doreste stoparea acestora.

“Atacurile criminale, agresive, ale teroriștilor, împotriva lacasurilor de cult și figurilor religioase, trebuie să fie oprite. Acest lucru este important, în scopul crearii unui mediu adecvat pentru conferința internațională privind Siria, de la Geneva, din 22 ianuarie 2014”, a declarat Ministerul Rus de Externe.

Sosesc rapoarte din Siria, care sugereaza că “formațiunile extremiste armate s-au axat pe sarcina de incitare la conflicte etnice și inter-religioase”, a declarat Ministerul Rus de Externe, într-o încercare de a atrage atenția partenerilor internaționali și regionali asupra soluționarii problemei siriene și organizatiilor umanitare.

Acesta a citat numeroase operațiuni criminale extremiste:

– Marea Moschee din Omeyas, din cartierul istoric al Damascului, a fost bombardata pe 26 noiembrie. Patru persoane au fost ucise și 26 rănite, acestea întorcandu-se de la moschee. Acest monument cultural unic intrase pe lista patrimoniului cultural UNESCO si a fost întotdeauna văzut în Siria ca un simbol al coexistenței pașnice între musulmani și creștini. O bazilică, unde erau pastrate moaștele Sfantului Ioan Botezătorul, situata în moschee, primea inainte vizitatori atat creștini cat și musulmani.

– Rapoartele mass-media arata ca, mai nou, militanții au pătruns în Mănăstire creștină Mar Takla (Sfanta Tecla), una din cele mai populare centre creștine din Siria, și au răpit-o pe maica stareta Pelagia și alte 12 călugărițe siriene.

– Extremiștii și bandiții continua comiterea de infracțiuni în centrul provinciei Raqqa, cu nerușinare profanand lacasurile de cult și încercand sa distruga urmele prezenței creștine aici.

– Soarta mitropoliților ortodox și siro-iacobit și a unui preot catolic rămâne si ea necunoscuta.

– Religioșii musulmani care se aventurează să reziste atacurilor asupra creștinilor și sa apere adevăratele valori umane ale Islamului, sunt atacati si ei. Șeful Moscheii Jeru Da din afara Damascului, Sheikh-ul Hussein al-Qadri a fost atacat pe 1 decembrie și a fost grav rănit.

– Anterior, predicatorul popular Sheikh-ul Muhammed Ramadan al Bouti, fiul Marelui Muftiu al Siriei, Sheikh-ul Hassoun, și alte figuri proeminente ale unor musulmani și membrii familiilor lor au fost uciși de teroriști.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.