Bulgaria: peste 100 de sit-uri arheologice, sub conducta de gaze

Există peste 100 de situri arheologice, pe traseul conductei South Stream din Bulgaria, iar soarta lor rămâne inca necunoscută. Secțiunea bulgară a conductei South Stream este de aproximativ 540 de km lungime.

Cu un an în urmă, arheologii bulgari au studiat întregul traseu al conductei de gaz și au aflat că sub el exista peste 100 de sit-uri arheologice, conform televiziunii private Nova TV. Sit-urile au fost identificate cât mai exact posibil și au fost prezentate investitorilor din spatele proiectului South Stream Gas Pipeline – Gazprom și Bulgarian Energy Holding (BEH).

Arheologii nu au început săpaturile pe aceste sit-uri, în ciuda faptului că ceremonia de deschidere a lucrarilor pentru conducta a avut loc pe 31 octombrie.

Potrivit directorului Institutului National Bulgar de Arheologie, care se numara si el printre cercetatorii care au participat la săpăturile legate de conducta de gaz Nabucco, legea il obligă pe investitor să acorde finanțare. Acest lucru înseamnă că banii pentru săpăturile arheologice de pe traseul bulgaresc South Stream urmează să fie furnizati de către Gazprom și BEH.

Intervievate, firmele au confirmat, conform publicatiei Novinite, că isi vor respecta obligațiile, fără a preciza un termen limită. Gazul natural va începe sa circule prin secțiunea bulgară a conductei South Stream în 2015.

Arheologii isi fac, deci, griji, pentru ca dacă ei nu vor reusi sa obtina finantare pana in martie, le va ramane prea putin timp pentru excavare, asa incat o mare parte din aceste sit-uri unice vor risca sa fie afectate in scurt timp.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.