publicat în: Arhivă

Bulgaria: Ritualuri impotriva vampirilor, efectuate cu doar 25 de ani in urma

Ritualurile care aveau drept scop prevenirea transformarii oamenilor decedati în vampiri, s-au practicat, în Bulgaria, până destul de recent, conform unei declaratii facute de renumitul arheolog bulgar Nikolay Ovcharov (foto), citat de publicatia Novinite.

Numeroasele schelete de “vampiri”, descoperite pe teritoriul Bulgariei, sunt rezultatul unor ritualuri funerare comune, din cele mai vechi timpuri, acestea împiedicandu-i pe cei morți sa devina vampiri, a amintit Ovcearov, într-un interviu oferit ieri ziarului bulgar Show.

“Noi nu suntem oameni medievali, care sa creada in vampiri, dar în trecut, oamenii credeau că vampirii exista și, astfel, efectuau ceremonii pentru a preveni transformarea celui mort într-o astfel de creatura diabolica”, a remarcat el.

Arheologul, poreclit “Indiana Jones al Bulgariei”, a adăugat că, în urmă cu doar 25-30 de ani, în unele sate din Bulgaria exista inca o persoană specială, responsabilă cu injunghierea cadavrelor cu un tarus – un ritual cu scopul de a preveni transformarea organismului în vampir.

Peste 100 de oameni îngropați, ale caror cadavre au fost injunghiate, pentru a le împiedica să devină vampiri, au fost descoperite in Bulgaria, de-a lungul anilor.

Unul dintre aceste schelete de “vampir” a fost descoperit în 2012, în orașul istoric Sozopol, știrea devenind rapid una de senzație internațională. Un alt schelet al unui “vampir” a fost descoperit, ulterior, in Perperikon, un sit vechi de 7000 de ani, sacru, în Munții Rodopi. Cel mai recent “vampir” a fost descoperit in septembrie, în orașul bulgar de la Marea Neagră, Nessebar.

Credintele pagane timpurii in vampiri s-au păstrat de catre creștinii ortodocși din Balcani, în timpul Evului Mediu, atunci când oamenii credeau că un tarus de fier sau de lemn, care strapunge inima unei persoane decedate, o poate împiedica să devină vampir.

Oamenii, la acel timp, considerau ca, după moarte, aceste persoane se transformau în vampiri și ii torturau și chinuiau pe cei aflati in viata, band din sangele lor in timpul noptii.