Inedit: bijuterii si monede, descoperite intr-o groapa de gunoi bizantina

Universitatea din Tel Aviv și Autoritatea de Antichități Israeliana au continuat săpăturile lângă Apollonia-Arsuf si au reusit sa descopere un cufar cu bijuterii de aur bizantine, 400 de monede, 200 de lămpi samaritene, un inel înscris și alte obiecte prețioase, într-o locatie mai putin placuta: o groapa de gunoi bizantina.

În multe cazuri, astfel de gropi le oferă arheologilor informații prețioase despre modul în care trăiau oamenii, pentru că lucrurile de zi cu zi ofera indicii despre ceea ce oamenii mancau aruncau mai departe. Dar, de aceasta data, acesta nu era un depozit normal. Prezența unor astfel de obiecte valoroase din perioada sec. V-VII ale erei crestine sugerează că ele au fost aruncate dintr-un anumit motiv.

Printre bijuteriile bizantine, descrise de Autoritatea de Antichitati Israeliana se afla un inel unic, inscriptionat cu versete din Pentateuhul Samaritean: “Adonai este numele său” și “Un singur Dumnezeu”. Acest artefact rar – unul dintre cele aproximativ o duzină de inele samaritene cunoscute de arheologi – a fost găsit într-o groapă mare cu cioburi, lămpi și monede.

Gropile au fost descoperite împreună cu instalațiile agricole, inclusiv cu unele prese de măsline și de struguri, la o comunitate de fermieri situata în apropiere de Apollonia-Arsuf, un sit care a fost continuu ocupat, din epoca persană, în secolul 6 î.Hr., pana in epoca cruciaților, în secolul al 13-lea dupa Hristos. Sit-ul excavat a mai lasat sa fie descoperiti 100 de dinari de aur, în mod deliberat ascunsi de către Cavalerii Ospitalieri, în secolul al XIII-lea dupa Hristos, descoperite înca din sezonul 2012 (vezi ARHIVA).

Printre descoperirile recente din aceasta groapa, se afla si 200 de lămpi cu petrol samaritene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.