Rapiti in Siria: Un nou apel la prudenta, din partea liderilor religiosi

Liderii religioși au facut apel la “prudență”, pe fondul noului val de zvonuri, legate de soarta a trei preoți creștini răpiți în Siria. Preotul iezuit italian Paolo Dall’Oglio, un critic proeminent al regimului sirian și aparator al dialogului inter-religios, a fost rapit in ziua de 29 iulie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), in urma unei calatorii în orașul de nord-est Raqqa, unde încerca sa negocieze cu liderii islamiști eliberarea altor credinciosi crestini rapiti.

Se presupune ca acesta ar fi fost retinut de către Statul Islamic al Irakului și Siriei Mari, un grup militant, in urma intentiei de a se intalni cu conducerea acestui grup, la sediul central al orașului. De atunci, nu s-a mai primit nicio veste de la el.

Arhiepiscopul grec-ortodox Paul Yazigi și Arhiepiscopul siriac-ortodox Yohanna Ibrahim au fost răpiți și ei, iar șoferul lor a fost ucis de membrii unui grup islamist străin, in timpul unei călătorii în nordul Aleppo, de asemenea, pentru negocieri cu răpitorii, inca din luna aprilie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

De atunci, soarta preoților a rămas îngropata în mister, liderii religioși căutand in mod regulat să anuleze speculațiile conform cărora cei trei ar fi fost, de fapt, ucisi.

Luni, o figura din opoziție, Lama Atassi, a declarat pe pagina sa de Facebook că Dall’Oglio, in varsta de 59 de ani, a fost executat de către grup.

“Cu durere profundă vă informez că o sursă de încredere mi-a spus ca părintele Paolo a fost executat. Fie ca Dumnezeu să aibă milă de sufletul său”, nota ea, dar fara sa ofere alte detalii.

Ministerul Italian de Externe a declarat că nu detine nicio informatie din partea fortelor inteligente, care sa confirme anuntul.

In mod separat, Ziarul As-Safir din Liban a raportat marți, că Yazigi și Ibrahim au fost, de asemenea, ucisi, încă din luna mai.

El a citat surse militare siriene din opoziție și surse de securitate arabe implicate în discuții cu oficiali ai serviciilor secrete turce, în urma rapoartelor conform carora episcopii ar fi tinuti ostatici pe teritoriul Turciei.

“Sursele de securitate arabe ne spun că, în timpul unei întâlniri cu oficiali ai serviciilor secrete turce, in urmă cu două luni, destinate discutarii problemei legate de nouă ostatici libanezi, au abordat si cazul episcopilor răpiti, iar oficialii din securitatea turca au subliniat că acestia au fost uciși”, se arata in raport.

Ministerul Turc de Externe a negat, luni, că acestia s-ar afla pe teritoriul turc (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ambasadorul Vaticanului la Damasc, Mario Zenari, de asemenea, a declarat ca nu detine nicio informatie care sa confirme oricare dintre aceste decese și a îndemnat la prudență.

“Pentru calitatea sa de cetățean italian, guvernul italian încearcă din greu sa obțina mai multe informații despre Dall’Oglio”, a spus el.

“Ar trebui să fim pregătiți pentru orice, chiar si de rau, dar trebuie să fim, de asemenea, foarte prudenti cu informațiile pe care le avem”, a declarat Zenari.

“Orice este posibil, într-o astfel de regiune incercata”.

Vizavi de cei doi episcopii, ambasadorul Vaticanului a spus: “Am contacte cu patriarhii din Damasc, inclusiv cu Patriarhul grec-ortodox al Antiohiei, Ioan X Yazigi, fratele unuia dintre episcopii rapiti, și imi repeta de fiecrae data ca nu a existat niciun contact”.

“Până la această data, nu exista nicio veste și nicio confirmare”.

Episcopul siriac-ortodox din Muntele Libanului, George Saliba, a condamnat raportul As-Safir, despre decesul episcopilor, numindu-l un “fals”. “Noi credem că sunt încă în viață”, a declarat el pentru Daily Star.

El a mai spus că a primit informații că episcopii au fost mutati în ultimele trei zile, la Kilis, în Turcia, și susține ca autoritățile turce au fost implicate în răpire, prin facilitarea transferului intre rapitori – considerati a fi islamiști ceceni, fără legatura cu Armata Siriana Libera de opozitie – pe teritoriul sirian.

“Cel putin pana in ultimele două sau trei zile au fost în Turcia”, a declarat acesta, adăugând că ei au fost mutati de cel puțin patru ori, în timpul scurs de cand au fost luati ostatici.

Aceste mișcări, confirmate totodata si de figura crestina de opozitie, Michel Kilo, la scurt timp după ce episcopii au fost răpiți, au alimentat acuzațiile ca inteligenta siriana a fost implicata în răpire, sau cel puțin ca a facilitat operațiunile gruparilor cecene care opereaza în nordul Siriei.

“Ceea ce știm despre acest caz este că ei sunt retinuti de catre o grupare criminală”, a spus Louay Safi, un membru sirian-american al Coalitiei Nationale Siriene si aparator american al drepturilor musulmanilor.

“Avem mai multe rapoarte care indică faptul că acest grup nu este interesat, in special, de lupta împotriva lui Assad, ci este interesat doar în a face probleme gruparilor de opoziție din zonele eliberate”.

“Ei sunt un amestec de străini, raufacatori si de elemente islamiste”.

Acesta a mai spus ca informațiile culese de la gruparile Armatei Siriene Libere, de la membrii capturati ai grupului, indica faptul ca “unii din conducere au slujit inainte ca shabbiha [militie pro-Assad]”.

Un proeminent om de afaceri sirian, exilat, Firas Tlass, fiul fostului Ministru al Apărării, Mustafa Tlass, a declarat despre grupul cecen: “acționează ca un fel de pana de lemn, între gruparile de luptă din opoziție. Schimbarea regimului nu este prioritatea lor”. “Și ei fac, ceea ce o pana stie sa faca”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.