Un imn al Maicii Domnului, folosit in Festivalul de Dans din Baalbek. Biserica Ortodoxa Libaneza reactioneaza

Un gest de solidaritate, care ii poate uimi pe multi, a avut loc in aceste zile in Liban, Asociatia Religiosilor Musulmani aproband si sustinand obiecțiile Bisericii Ortodoxe Libaneze vizavi de organizarea unui spectacol special de dans in cadrul Festivalului Internațional de la Baalbek.

Obiecția Bisericii, exprimata de catre preotii ortodocsi din Beirut, reprezentati de Arhiepiscopul Elias Audi, a venit ca urmare a utilizării, de catre renumitul coregraf belgian-marocan Sidi Larbi Cherkaoui, a unui imn bizantin al Maicii Domnului, in cadrul acestui festival, ca parte a evolutiei sale artistice. În scrisoarea lor, adresata comitetului de organizare a festivalului, preoții declara: “În ciuda eforturilor noastre de apreciere și sustinere pentru artă și cultură, în general, obiectam categoric impotriva amestecului între ceea ce este sfânt și ceea ce este artistic, asa incat vă rugăm să va abțineti de la folosirea acestui imn in cadrul spectacolului de dans”.

Scrisoarea preoților ortodocși a urmat unei campanii desfasurate pe Facebook, in care se facea apel la boicotarea Festivalului Internațional de la Baalbek.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Comitetului Baalbek, Zeina Sfeir, a declarat pentru Al-Monitor că poziția Bisericii Ortodoxe s-a bazat în mod eronat pe o reclama de televiziune, care a arătat un montaj de dansuri, in fundal fiind redat un imn bizantin. În realitate, însă, spectacolul va fi diferit.

Concertul este programat sa aiba loc abia in data de 30 august. Ea și-a exprimat, deci, încrederea că, “prin cooperarea ambelor părți, se va ajunge la un rezultat pozitiv. Am notificat Biserica Ortodoxă, vizavi de alegerea corectă a muzicii care va fi folosita pe scena”.

De regula, instituțiile religioase creștine și musulmane libaneze obisnuiesc sa intervină pentru a-și exprima opiniile cu privire la evenimentele artistice, ca și în cazul de fata, acestea fiind considerate o autoritate de cenzura. Acest tip de intervenție naste întotdeauna indignare din partea artiștilor, intelectualilor și a unui spectru larg al populației. Institutiile invoca, de regula, amendamentul din Constitutie care garanteaza respectul fata

de religie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.