publicat în: Arhivă

Albania: Preoti si credinciosi, evacuati cu forta din biserica din Premeti, in mijlocul slujbei

Biserica Ortodoxă a Albaniei a condamnat înlăturarea violentă a clerului și credincioșilor dintr-un lacas ortodox din Premeti, în timpul festivităților ocazionate de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, in ziua de 16 august, de către agenții de pază privati și de autoritățile municipale.

Credincioșii și clerul care au refuzat sa paraseasca lacasul au fost evacuati in mod violent de poliția municipala, în timp ce unele artefacte religioase, cum ar fi icoanele si obiectele folosite in cult au fost confiscate. Luni, intre localnici si politie au avut loc din nou ciocniri, in afara bisericii, cei dintai solicitand sa li se permita reluarea slujbelor.

Biserica a fost evacuata ca urmare a unei hotărâri judecătorești, care declara că clădirea ar trebui să fie returnata autorităților municipale. Potrivit legislației albaneze, clădirea urmeaza să funcționeze drept centru de cultură.

În timpul predicii tinute in Catedrala din Tirana, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Albaniei, Anastasios, a comentat evacuarea ca pe o “ascultare” de perioada comunistă a Albaniei, atunci când convingerile religioase erau interzise. De asemenea, el a solicitat Guvernului Albanez sa-și respecte promisiunea din 2009, de retrocedare a bunurilor bisericești confiscate.

În ceea ce privește pretextul legal, Arhiepiscopul Anastasios a explicat că albanezii recunosc ca, in partea superioara a lacasului crestin a existat un centru cultural, oferit Bisericii, în schimbul pretului transformarii sale in biserica. În trecut, Biserica a fost în mod repetat vandalizata, clerul considerand ca atacurile au avut sprijinul municipal.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Greciei, Konstantinos Koutras, a comentat evacuarea violenta a clerului și a credincioșilor din lacasul ortodox, ca fiind “inacceptabila, de condamnat și fără niciun suport legal”.

Violența a fost, de asemenea, condamnata si de către fostul Președinte al Albaniei și Prim-Ministru în exercițiu, Sali Berisha.