Ascunse vederii: noi descoperiri legate de foametea din timpul asedierii Ierusalimului

Asediul roman asupra Ierusalimului, din timpul Primei Revolte Evreiesti a primului secol dupa Hristos, i-a forțat pe mulți dintre locuitorii orașului sa sufere din cauza foametei.

In aceste zile, pentru prima dată, au fost descoperite dovezi conectate la experienta foametei din timpul acestui asediu. Săpăturile efectuate de Autoritatea de Antichități Israeliana, realizate într-un rezervor mic de lângă Zidul de Vest, în zona Arcului Robinson, au relevat trei vase de gătit, intacte, și o lampă cu ulei, de dimensiuni mici, datate din perioada Primei Revolte Evreiesti. Vasele au fost descoperite în canalul de scurgere al bazinului, care își are originea în Pool Siloam, în cetatea lui David.

Istoricul evreu al primului secol, Josephus, scria că rebelii iudei ii controlau pe ceilalti evrei iar casele acestora din urma erau jefuite in cautarea alimentelor. Evreii isi mâncau în grabă alimentele, în spații ascunse în casele lor, pentru a se feri de rebelii care le-ar fi furat mancarea.

Cele descoperite de către Autoritatea Israeliana de Antichitati, în bazine, lângă Arcul lui Robinson, par a confirma descrierea lui Josephus.

Potrivit sefului de excavari, Eli Shukron, “vasele de gătit, complete, și lampa cu ulei, din ceramică, indică faptul că oamenii au coborât în bazin, unde consumau in ascuns alimente care erau ascunse in vase, fără ca cineva să le vadă”. Nu este greu de imaginat că, în astfel de vremuri disperate, locuitorii din Ierusalim ar fi lăsat vasele lor în rezervoarele de apa, pentru a-si ascunde dovezile ca ar fi consumat rezervele de alimente.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.