Patriarhul catolic al Egiptului: Riscul unui razboi civil in tara

Noul Patriarh copt catolic al Alexandriei, Ibrahim Isaac Sidrak, a declarat într-un interviu pentru publicatia “Terrasanta” că, in Egipt, există riscul unui război civil, menționând că principala problemă ar fi formarea unei noi clase de conducere.

El a spus că faptul că revoluția a fost pornita de către tineri a dus la o mare speranță și la ambițiile unei vieti mai bune pentru egipteni. În schimb, la un an de la alegerea Președintelui Mohammad Morsi, „vedem o țară care se misca inspre înapoi, în loc sa mearga înainte. Există, cu siguranță, mai multă libertate decât în timpul lui Hosni Mubarak”, cu critici mai ușor de exprimat.

„Lipsa experienței liderilor politici și încercarea Frăției Musulmane de a-si plasa oamenii ei în fiecare colț al instituțiilor, de la sistemul judiciar pana la oficialii locali, au stârnit o opoziție puternică, sporind sentimentul anti-islamist’’ și lipsa de incredere a populației în Fratia Musulmana, care promite un lucru și face altceva.

Patriarhul a spus că creștinii suferă din cauza acestui climat de insecuritate și de instabilitate, la fel de mult ca musulmanii.

Situația, a mai spus el, s-a schimbat, totusi, acum: „oamenii nu se mai tem atat de mult, nu se mai supun orbeste ca înainte”. Ei au descoperit libertatea prin revoluție și intenționează să lupte, pentru a avea o viață demnă.

Există un anumit grad de libertate mai mare, a concluzionat el, iar creștinii și musulmanii încearca sa creeze o alianta civica pentru care au luptat cot la cot în timpul revoluției.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.