Preot catolic belgian, vizat de grupurile jihadiste

Preotul Daniel Maes, originar din Belgia, este vizat de grupurile jihadiste care intenționează să il elimine și sa atace Mănăstirea Sfantul Iacob din Qara, situata la 90 km nord de Damasc, conform agenției Vaticanului, Fides.

Cu toate acestea, el negase o informatie asemanatoare, in ziua de 8 iulie, pentru agenția Belga. “Nu există nicio amenințare specifică împotriva mea”, declarase Rev. Maes, din Abbey Postel, rezident al Mănăstirii Sfantul Iacob, “ci este doar un zvon amenintator”.

Mănăstirea, care face parte din Dioceza Greco-Catolica de Homs, se afla la frontiera grupurilor aflate în conflict și ar putea fi considerată o baza logistica militară a rebelilor.

După moartea Pr. Francisc Mourad, comunitatea creștină din Siria este profund îngrijorata. Toate liniile de comunicare cu mănăstirea sunt întrerupte.

Avertismentul a ajuns la Fides, prin mai multi oficiali sirieni catolici și prin intermediul rudelor călugărilor care trăiesc în mănăstire, si care provin din 9 țări diferite.

Pr. Maes a predat teologia morală în Belgia, timp de 20 de ani, și se află în mănăstirea Sf. Iacob din 2010, unde este director al Seminarului.

Manastirea Sfantul Iacob din Qara este o constructie veche, datând din secolul V dupa Hristos, iar aici vietuieste o comunitate de maici.

În ultimele luni, mănăstirea s-a aflat in centrul unor ciocniri violente și a fost lovita și avariata de bombardamentele lansate de elicopterele armatei, care, probabil, urmaresc să lovească depozitele de armament amplasate în galeriile și șanțuri;e de lângă mănăstire, utilizate înca din perioada bizantină, pentru acumulare de apă.

În ultimul timp, manastirea gazduieste familiile refugiate, indiferent de apartenenta lor religioasa. Pr. Maes are contacte strânse cu grupuri siriene situate în Franța, Belgia și Olanda, care, prin intermediul asociațiilor de voluntariat, trimit ajutoare umanitare destinate persoanelor evacuate.

Preotul a denunțat actiunea de “epurare etnică”, comisa împotriva creștinilor din Quseir, atunci când orașul a fost luat cu asalt de către rebeli și grupurile jihadiste. “Satele creștine au fost distruse, iar toți credincioșii care au putut fi capturati au fost uciși, în urma unei logici a urii sectare”, a scris el în ultimele săptămâni, pentru Fides.

Maes a descris situația socială actuală din Siria: “Tinerii sunt dezamăgiti, pentru că puterile străine le dicteaza prioritatile. Musulmanii moderați sunt îngrijorati de faptul că salafistsii și fundamentaliștii doresc să impună o dictatură totalitara de tip religios. Cetățenii sunt îngroziți, deoarece ei sunt victime inocente ale bandelor înarmate”.

Potrivit acestuia, “regimul sirian si-a pierdut, de mult timp, toată credibilitatea. Astăzi, este urgent ca Siria să supraviețuiască. Poporul sirian trebuie să-si reformeze țara, printr-un proces de reală democrație”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.