publicat în: Arhivă

Preoti bogati, traind in lux, sau preoti saraci?

Protopopul rus Vsevolod Chaplin ii invită pe credincioși să evite capcana forțelor seculare care doresc sa reduca statutul social al preoților prin apelarea la saracie, în scopul transformarii acestora in proscrisi sociali, ceva asemanator cu ceea ce se intampla astazi “între catolici”.

Bogăția în exces, precum și sărăcia extremă în rândul clerului ar trebui să fie privite ca un rau pentru Biserica Ortodoxă Rusă, conform Protopopului Vsevolod Chaplin, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Biserică și Societate. Acesta a vorbit vinerea trecuta pe marginea controverselor legate de stilul de viață al ierarhilor Bisericii Rusiei, aprinse dupa o serie de accidente care au implicat clerici care conduceau masini de lux.

“Categoric, clerul trebuie să nu cedeze ispitelor societatii de consum pe care o vedem astăzi”, a declarat Chaplin, la o întâlnire ce viza percepția publică asupra imaginii Bisericii Ortodoxe Ruse în societate.

“Afluenta și accesul la bunurile materiale pot duce la stratificare în cadrul clerului, împărțindu-l în doua categorii: bogați și săraci. Acest lucru este foarte rău”, a avertizat el. Într-adevăr, oamenii obișnuiți “se revolta atunci când văd un preot avut”.

În același timp, însă, Chaplin nu crede că “este benefic pentru Biserică ca clericii sa ajunga proscriși, marginalizati”. Acest lucru ar putea duce la “diminuarea statutului clerului”, cum este cazul catolicilor și protestanților, datorită faptului că “forțele seculare i-au constrans și i-au marginalizat social”.

“Același lucru se poate întâmpla si cu noi… Ii va conduce pe preoti la nebunie, fortandu-i sa apara pe piața forței de muncă, dacă vom permite ideea că clerul ar trebui să trăiască într-o sărăcie mizeră, pentru a mai trai printre noi”.

“În Rusia, Grecia și in intreaga zona ortodoxa”, a explicat el, “preotii au avut un nivel de trai, de obicei, ușor mai ridicat decât media clasei muncitoare”.

Potrivit lui Chaplin, un preot care trăieste în nevoi, în mod constant obligat să cerșească, aduce “rușine turmei sale și comunității de credincioși”.

Conform unui sondaj recent publicat de centrul independent “Sreda”, majoritatea rușilor considera că viața clerului ortodox este una de lux și că ar prefera să-i vadă pe preoții lor mai deschisi catre semeni și mai puțin atașati de lucrurile materiale.

Sambata, la doar o zi dupa discursul lui Chaplin, Papa Francisc a declarat in cadrul unei intalniri cu mii de seminariști din întreaga lume, ca “este într-adevăr dureros, va spun eu, când văd un preot sau o călugăriță în cel mai nou model de masina. Nu se poate intampla asa ceva!”.

Există, în ierarhia Bisericii Ortodoxe, temeri în creștere, cum ca “stilul de viață” al clerului ar putea fi, pentru Patriarhie, ceea ce pedofilia a reprezentat pentru clerul Vaticanului, conform unor surse anonime, citate de Asia News.

Totuși, apelurile Papei Francisc pentru un stil de viata mai sobru au prins si în Rusia. După alegerea Papei, din ce in ce mai des mass-media l-a intrebat pe Patriarhul Kirill cand va rosti si el cuvinte asemanatoare celor ale Papei.