publicat în: Arhivă

Turcia: revoltele au continuat in cursul noptii

Atacuri violente din partea poliției, indreptate împotriva protestatarilor din Turcia, s-au inregistrat in aceasta noapte nu numai în Ankara și Izmir, ci, de asemenea, din nou in Istanbul, unde situația se linistise in cea de-a doua zi.

Agențiile de stiri și rețelele sociale raporteaza un volum extraordinar de gaze lacrimogene, existente pe străzile Istanbulului.

Utilizarea gazelor lacrimogene este, conform relatarilor, cea mai intensa, in cartierul Besiktas, unde se află birourile premierul turc Recep Tayyip Erdogan, in Istanbul.

În Izmir, poliția și protestatarii au avut parte de ciocniri puternice, după ce poliția a folosit pe scară largă tunurile de apă.

Există rapoarte ale poliției in care se specifica faptul ca s-au folosit gloanțe de cauciuc direct asupra protestatarilor din capitala Ankara, unde utilizarea de gaze lacrimogene este, de asemenea, extinsa.

Cetatenii turci si-au arătat sprijinul fata de protestatari, deschizandu-si usile magazinelor, restaurantelor și hotelurilor pentru a-i apara, oferindu-le alimente, inclusiv lapte și lămâi pentru a atenua efectele gazelor lacrimogene.

Ceea ce a început ca miting pentru păstrarea unui parc al orașului – Gezi, din Istanbul – pare sa se fi transformat deja într-un miting la nivel național împotriva regimului autocratic și islamist al Premierului Erdogan (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).