Rapiri si actiuni de gangsteri, extradari politice secrete intre Turcia si Grecia

Mai multe grupuri care au sarit in ajutorul activistului turc Bulut Yayla, care a solicitat azil în Grecia, au declarat că acesta a fost răpit dintr-un cartier din Atena, pe 30 mai, și ca ele cred că el va fi trimis ilegal inapoi, in Istanbul, unde acesta declarase ca a fost torturat de către guvern, înainte de a fugi.

Cel mai mare partid de opoziție din Coaliția Stângii Radicale (Syriza) a vorbit despre ceea ce el a numit “o rapire in stilul gangsterilor, fără precedent, și extrădarea unui refugiat politic turc”, declaratia fiind sustinuta de trei ONG-uri care l-au ajutat.

Conform Consiliului Grec pentru Refugiați, Retelei de Suport Social pentru Imigranți și Refugiați și Grupului de Aparatori ai Drepturilor Migranților și Refugiaților, Yayla a fost rapit violent din cartierul Exarchia, de catre cinci oameni, care, după ce l-au atacat si batut, l-au împins în mașina lor și au fugit de la locul faptei, in fata mai multor martori oculari.

Au existat mentiuni conform carora numărul de înmatriculare ar aparține unui vehicul al poliției, dar poliția a refuzat până în prezent sa recunoasca incidentul. Surse ale agentiei de stat Amna au declarat că barbatul a fost dat dispărut la secția de poliție din Exarchia, în primele ore ale zilei de 31 mai, fiind acuzata o rapire.

Poliția a declarat că serviciile de securitate din Atena desfășoară o anchetă preliminară. Yayla, care a fost supus torturilor în Turcia, a ajuns în Grecia în urmă cu două luni, cu ajutorul Consiliului Grec al Refugiaților, aflandu-se in prezent în desfasurare un proces de solicitare de azil.

Consiliul Grec al Refugiaților a raportat incidentul, facand apel urgent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita extrădarea lui Yayla în Turcia, în cazul în care el mai este încă în Grecia. Grupul de aparatori ai drepturilor migranților și refugiaților si-a exprimat îngrijorarea față de recenta “vânătoare de vrăjitoare”, indreptata împotriva tuturor celor urmariti pentru acțiunile lor politice din Turcia.

“Un număr alarmant de publicații din presa turcă a facut referire la unele acorduri existente între cele două guverne, privind extrădarea unor oameni cautati, si la anumite acorduri anti-teroriste secrete bilaterale cu recompense financiare, amintind anumiti refugiați în Grecia, publicand numelor lor și apreciind ca au fost arestati de către autoritățile elene”, afirma grupul, într-un comunicat de presă, în luna aprilie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.