publicat în: Arhivă

Cardinalul Kurt Koch in Ucraina, in numele dialogului catolic-ortodox

Purtătorul de cuvânt ecumenic de top al Vaticanului, Cardinalul Kurt Koch, poposeste astazi in Ucraina, pentru o vizită care vizează aprofundarea dialogului dintre catolici și ortodocși în fostul stat sovietic.

Cardinalul, care conduce Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, va petrece două zile în capitala Kiev, întâlnindu-se cu micile comunități greco și romano catolice. El va purta discuții cu liderul ortodox al Ucrainei (de sub Patriarhia Moscovei), Mitropolitul Vladimir, și cu alți reprezentanți ai acestei Biserici.

Sâmbătă, cardinalul se va deplasa în orașul vestic Lviv, inima catolică a țării, iar luni el va face o scurtă vizită la Uzhorod și Mucacevo, aproape de granița cu Slovacia și Ungaria. În fiecare dintre aceste orașe se va întâlni, de asemenea, cu liderii catolici și ortodocși, înainte de a reveni la Roma in ziua de miercuri, 12 iunie.

Această vizită în Ucraina ne conduce cu 12 ani in urma, la prima călătorie istorică a unui Papă, Ioan Paul al II-lea, in aceasta țară, unde acesta s-a rugat pentru vindecarea rupturii dintre Crestinismul Rasatitean si cel Occidental.

Intr-o declaratie de ultima ora, oferita radioului Vaticanului, cardinalul marturisea:

“Este pentru prima dată când am ocazia sa merg în Ucraina și, pentru mine, este foarte important să avem întâlniri cu toate Bisericile: Ortodoxa, Greco-Catolica si Romano-Catolica.

Eu văd vizita ca fiind foarte importanta pentru aprofundarea relațiilor dintre catolici și ortodocși, pentru că ne confruntam, de asemenea, cu o situație dificilă între Bisericile Ortodoxe și este clar că putem avea relații oficiale doar cu Biserica Ortodoxă unită cu Patriarhia Moscovei.

Cred că este important ca Papa Francisc a cunoscut Bisericile Catolice Orientale (din Argentina) și el cunoaste această realitate, astfel incat dialogul dintre catolicii orientali și Bisericile Ortodoxe este foarte important pentru el”.