Prezenta crestina in Orientul Mijlociu: declaratia Consiliului Mondial al Bisericilor

Conferinta Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) a emis o declarație comună, prin care sunt chemate bisericile si actorii ecumenici să se angajeze si sa se sustina reciproc in rugăciune și in acțiunile de sprijinire a prezenței și mărturiei creștine in Orientul Mijlociu.

Conferinta s-a axat pe tema “Prezența și Mărturia Creștina in Orientul Mijlociu”, si s-a desfasurat la sfarsitul lunii mai, fiind organizata de Consiliul Mondial al Bisericilor și Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu în Beirut, Liban.

Declarația este rezultat al discuțiilor la care au luat parte mai mult de o sută de lideri ai Bisericii și reprezentanți ai organizațiilor ecumenice din lumea arabă.

Declarația a recunoscut istoria adânc înrădăcinată a prezenței creștine în regiune, eforturile pentru pace în conflictul Israeliano-Palestinian, soluțiile politice pentru conflictul din Siria și stabilitatea politica în Egipt, Tunisia și Libia, chemand Bisericile să acționeze unite în abordarea provocărilor generate de convulsiile politice, culturale și istorice fără precedent în regiune.

În acest context, declarația cheama Bisericile să “continue să se implice în construirea unor societăți civile democratice, bazate pe statul de drept, justiție socială și respectarea drepturilor omului, inclusiv a libertatii religioase”.

Actiunile “ar putea ajuta la stoparea migrarii creștinilor din regiune și la eliminarea barierelor cu care se confrunta in viata lor creștinii din țările Orientului Mijlociu. În Orientul Mijlociu, creștinii trebuie să înțeleagă că “numai uniți pot înflori; divizati vor pieri”.

În cadrul conferinței, a mai fost lansata si o alta declarație, prin care a fost exprimata îngrijorarea față de recenta răpire a celor doi episcopi ortodocși sirieni din Aleppo, Siria, în luna aprilie.

“Ne rugăm și sperăm ca eliberarea lor rapidă sa consolideze relațiile inter-religioase și de încredere, care au fost construite de-a lungul secolelor, într-o regiune care a fost și încă mai este un exemplu de diversitate și convietuire în respect reciproc”, arata declarația.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.