Biserica asiriana atacata in Irak

O serie de atacuri împotriva institutiilor asiriene, din ultimele trei zile, a zguduit comunitatea asiriană din Irak. Patru companii asiriene și o biserică au fost atacate, rezultând două decese și peste 12 răniți.

Mai multe persoane înarmate au deschis focul asupra Bisericii asiriene Sfanta Maria, la ora 2 a dimineații, in ziua de marți, rănind doi agenți de pază. Conform unei surse din Ministerul de Interne, persoanele inarmate au coborat dintr-o masina particulara si au tras o rafala de focuri spre biserica aflata in cartierul Ameen Thania din estul Bagdadului. Paznicii bisericii au fost duși la spitalul Al Kindi.

Prima biserică asiriana a fost atacata, insa, in ziua de 26 iunie 2004. Aceasta a marcat si începutul campaniei indreptate împotriva asirienilor. De atunci, populația asirienilor din Irak a scăzut brusc, de la 1,4 milioane la 600.000 – mai mult de jumătate din asirieni au fugit din Irak în Siria, Iordania și Turcia.

Conform unor statistici publicate de AINA, in toata aceasta perioada:

– 5 preoți au fost răpiți și eliberați, in urma unor răscumpărari.

– Șapte preoți și trei diaconi au fost uciși.

– 73 de biserici au fost atacate: 45 în Bagdad, 19 în Mosul, 7 in Kirkuk și 1 in Ramadi.

– Cel puțin 13 tinere femei au fost răpite și violate, fapt care le-a facut pe unele dintre acestea sa recurga la sinucidere.

– Studentele din Basra și Mosul au fost stropite cu acid azotic pe fețe, pentru ca nu purtau voal musulman.

– Cei din Mosul au fost avertizați să nu-si trimită fiicele la universități.

– Au circulat scrisori de avertizare, catre toate femeile creștine, să poarte voal.

– Al-Qaeda s-a mutat într-un cartier asirian și a început colectarea taxei jizya și le-a cerut femeilor sa mearga la moschee si să se căsătorească cu musulmani.

– Au fost vizate afacerile asiriene: 95% din magazinele de băuturi au fost atacate sau distruse. 500 de magazine asiriene, dintr-o piață din Dora, au fost incendiate într-o singură noapte. Mai multe proprietăți au fost confiscate de kurzii din nord și de șiiți din Bagdad.

– Autoritatile kurde au refuzat ajutorul extern pentru refacerea comunitatilor asiriene si au folosit fonduri publice pentru proiecte de deviere a apei și a altor resurse vitale dinspre asirieni spre comunitățile kurde.

– Copiii au fost rapiti si transferati fortat in familiile kurde, mai informeaza agentia AINA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.