Prozelitism astazi: Strachina lui Esau (2) sau-Cum am ratat sa fiu salvat

Avand o problema de rezolvat, am iesit ieri din casa pe la ora pranzului. Nici macar nu imi imaginam ca voi fi direct implicat intr-un dialog ce parea tras la indigou cu un altul ce i-a avut drept eroi principali pe doi Martori ai lui Iehova (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Tocmai ce imi terminasem de rezolvat problema pentru care iesisem si, relativ grabit, ma indreptam spre casa, cautand umbra – soarele ardea teribil de tare. La un moment dat, sunt interpelat de doua persoane. Un barbat de statura medie, imbracat ingrijit, cu o servieta in mana stanga si o Biblie cu fermoar in mana dreapta. Alaturi de el, o femeie cam la cincizeci de ani, toata in alb si cu niste brosuri in mana.

– Buna ziua. Suntem cu Hristos.

– Zau? raspund eu mirat. Unde este?

– Aaaa…Nu! Suntem marturisitori ai Lui! replica doamna, amabil.

– Am inteles acum, raspund eu. Si?

– Avem un mesaj de salvare pentru dumneavoastra. Un mesaj, prin care Iisus vrea sa va salveze – spune barbatul.

– De la ce? intreb, mimand curiozitatea.

– De la viata traita in pacat, spune femeia.

– Adica, zic eu: vreti sa ma jigniti, folosindu-va de Biblie.

Amandoi par contrariati. Au un moment de recul, dar barbatul isi revine si ma abordeaza altfel.

– Nu, nu… Nu asta vrem sa spunem. Vrem sa spunem ca noi, toti oamenii, suntem niste pacatosi si, ca atare, atat eu cat si sora mea aici de fata, si toti oamenii, suntem pacatosi.

– Acum, mai veniti de acasa. spun iar… Adica, incercati sa imi spuneti ca doriti sa mi-L infatisati pe Hristos ca fiind Salvatorul meu personal.

– Da. raspunde femeia. Si, vrem sa intelegeti ca…

O intrerup si spun.

– Stiti ceva? Pe soarele asta si pe caldura asta sufocanta, am iesit pentru ca aveam treaba si, daca stiam ca intalnesc doua personaje ca dumnevoastra, ramaneam in casa… Dar, ma rog… Uitati cum sta treaba. Ia priviti-ma cu atentie.

– De ce? intreaba barbatul.

– Ia priviti-ma! si ma rotesc pe loc. Vedeti ceva straniu la mine?

– Adica? intreaba femeia.

– Adica. Am par pe tot corpul, m-ati coborat din pom, am coada, mananc banane cu coaja cu tot… Chestii din astea?!

– Stiti, noi… si vor sa plece.

– Acum, stati asa. Daca tot m-ati oprit, sa ma salvati… de ce ma lasati totusi prada pacatului? Uite, va rog ceva. Si, scot permnisul de conducere… Cititi cu voce tare, cum scrie ca ma numesc.

Au citit ei numele meu, cu voce tare, si imediat am continuat:

– Dupa nume, sunt eu crestin, sau nu sunt?

– Da, dar…

– Mai, oameni buni. Ce faceti voi, se numeste lucrarea diavolului.

– Cuuuum? Noi…

– Va rog! Am avut decenta sa ma opresc, atunci cand m-ati oprit, asa incat aveti decenta sa ma ascultati pana la capat… deci… Stiti ca satana, in Rai, a venit la Eva si i-a spus un adevar rastalmacit… asa cam cum faceti voi. Adica: uite, frate, ce stiai tu ca este salvarea din pacat? Pai, vino la noi! Sa iti aratam noi cum sta treaba, ca preotii tai sunt cam mincinosi, iar tu esti un ratat.

– Daca ne luati asa…

– Te rog, mai am doar o fraza… Ce faceti voi, aici, intre ortodocsi, se numeste PROZELITISM. Daca tot vreti voi sa faceti cunoscuta Biblia, mergeti atunci pe la musulmani, budisti si la altii asemenea, care nu au primit pe Hristos. Eu Il am pe Hristos, Care este Domnul meu si Dumnezeul meu, Nascut din Fecioara, si Care a murit pe Cruce pentru pacatele omenirii… Altceva?

Tacuti, fac cale intoarsa si ii vad indepartandu-se. Aveam impresia ca un miros urat ramasese in locul unde purtasem discutia. Imi fac semnul Crucii si plec si eu spre casa, cu gandul ca devine din ce in ce mai presant sufleteste sa te intalnesti, fara sa vrei, cu dracul si un ucenic de-al lui.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.