Valoarea unui Rege

Se spune ca, in urma cu multi, multi ani, un rege mandru nevoie-mare de marirea, de cuceririle repurtate si sigur de puterea averii sale, a poruncit sa fie adus la el un pustnic batran, despre care avea el impresia il depasea in popularitate.

Invidios pe batranul calugar, pe faptul ca acesta era mai respectat si mai ascultat decat el, se gandi sa il faca de rusine in fata oamenilor.

Hotara, asadar, sa se faca o petrecere mare, cu multi invitati de soi, dar si cu mancare si bautura din belsug pentru supusii mai saraci.

Stand el, prin urmare, pe tronul sau de aur si, imbracat in straiele cele mai de pret, incarcat de podoabe fel-de-fel, il vazu pe calugarul batran cum astepta, tacut, intre doi soldati.

– Parinte, apropie-te! Am ceva sa te intreb – spune regele.

Pustnicul se indrepta catre rege si astepta cu fruntea plecata intrebarea.

– Hai, uita-te la mine si spune: la cat ma pretuiesti tu, ca asi face eu?

Pustnicul nostru il privi atent si raspunse.

– Cam 29 de arginti, Maria Ta!

Regele se inrosi la fata, de manie…

– Cum poti sa spui o asemenea mojicie? Cum, eu, Regele, fac doar 29 de arginti? Cum ai ajuns tu la o asemenea cifra?

– Foarte simplu, Maria Ta – a raspuns calugarul… Domnul nostru, Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, a fost vandut pe 30 de arginti. Iar dumneata nu faci chiar atat.

Se spune ca, de atunci, regele a trait smerit toata viata sa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.