Primul Catehism in limba aleutina, publicat in Alaska, on-line

Parohia Tuturor Sfinților din America de Nord, Hamilton, ON, Canada, a anuntat recent ca a publicat in format electronic un Catehism creștin-ortodox în limbile Unangan-Aleutina și Rusă.

“Din cate stim, acesta este primul text scris vreodata in limba Unangan-Aleutina, tradus de către Sfântul Innocent Veniaminov și de catre liderul aleutin Ivan Pankov în anul 1826″, a explicat Pr. Geoffrey Korz, paroh al Bisericii Tuturor Sfinților, apartinand de Biserica Ortodoxa a Americii de Nord.

“Deși nu a fost publicat niciodata, manuscrisul din 1826 este un text fascinant, din punct de vedere lingvistic”, a mai declarat părintele Geoffrey.

Proiectul Textelor Ortodoxe din Alaska a anuntat cu intristare mutarea la cele vesnice a Protopopului Paul Merculief, cu doar câteva zile înainte de lansarea Catehismului. Părintele Paul a jucat un rol esențial în sprijinirea proiectului, încă de la începuturile sale, din mai 2005 până in prezent.

Textul poate fi descarcat dand click aici. [https://www.asna.ca/alaska/aleut/first-catechism.pdf]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.