Manastirea Patimilor din Moscova. Reinfiintare – Monumentul lui Puskin, mutat

Monumentul poetului Alexandru Puskin, din Piața Pușkin, aflata in centrul capitalei ruse, Moscova, ar putea fi mutat de pe locul in care se afla in prezent, conform Interfax, care citeaza o sursă din Duma de Stat.

In locul monumentului lui Pușkin, va urma sa fie construita o capelă comemorativă a Manastirii Patimilor și a primilor Tari din Casa Romanov: Mihail Feodorovici (domnitor intre 1613-1645) și Alexei Mihailovici (1645-1676).

Monumentul lui Pușkin a fost ridicat în 1880, la capatul bulevardului Tverskoy, dar în anul 1950 el a fost mutat în altă parte a străzii Gorki (azi Tverskaya) pe locul clopotnitei mănăstirii demolate.

Potrivit credinciosilor, in subteran s-ar gasi resturi pamantesti ale călugărițelor ascetice din Manastire, precum și fundații ale clădirilor mănăstirii distruse. În vara anului 2012, o placă comemorativă dedicata Manastirii Patimilor a fost ridicată in Piața Pușkin.

Manastirea a fost infiintata in secolul al 17-lea, pe locul istoric in care s-a aflat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a Patimilor (adusa din regiunea Nijni Novgorod). Aceasta icoana, faimoasa pentru vindecari miraculoase, este numita astfel pentru ca doi ingeri, ilustrand Patimirea lui Hristos, sunt reprezentati alaturi de Maica Domnului.

Când armata lui Napoleon a plecat în grabă din Moscova, in aceasta manastire a avut loc prima slujba de mulțumire catre Mântuitorul Hristos, pentru eliberarea miraculoasă de invadatori.

De asemenea, primul clopot al bisericii a răsunat din turnul-clopotniță al Mănăstirii Patimilor, după ce inamicul a plecat. Un muzeu anti-religios central a fost deschis in spatiul manastirii în 1929, iar clădirile acesteia au fost demolate în anul 1937.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.