publicat în: Arhivă

Preotii ortodocsi revin in bisericile din China. Vizita care a intrecut si cele mai ambitioase asteptari

Recenta vizită în China, a Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, a depășit chiar și așteptările cele mai ambițioase, conform unei declaratii a Mitropolitului Ilarion, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe.

“Chiar și cu doar un an sau doi ani în urmă, câțiva oameni si-ar fi putut imagina o vizita a Patriarhul Kirill in China, care sa nu fie doar una privata, ci una semi-oficială, la un asa de mare nivel – cel mai înalt nivel de stat”, a spus Mitropolitul, pentru postul de radio Vocea Rusiei.

Patriarhul Kirill a fost primul lider crestin-ortodox care s-a intalnit cu Presedintele Chinei, a mai precizat el.

“Cu un an în urmă, nimeni nu ar fi crezut că vor fi oficiate slujbe religioase in Beijing, Harbin și Shanghai, mai ales în Biserica din Shanghai inchinata Maicii Domnului, in care nu s-au mai oficiat slujbe de aproape 50 de ani. În opinia mea, această vizită a depășit chiar și așteptările cele mai ambițioase, în multe planuri”, a spus Mitropolitul Ilarion.

Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut, pentru ca viata Bisericii Ortodoxe din China sa revina la normal, a declarat acesta.

Biserica Ortodoxă Rusă va desfășura o activitate laborioasa in acest sens, în strânsă cooperare cu autoritățile chineze și cu Administrația de Stat pentru Culte a Chinei.

Mitropolitul Ilarion a descris ca sarcina principală hirotonirea de preoți chinezi și reluarea slujbelor religioase in bisericile care mai sunt inca functionale.

“Biserica noastră este Ortodoxă. Aceasta trebuie să aibă preoți. Noi nu vom fi multumiti pana cand toate bisericile din China nu vor avea preoți”, a spus Mitropolitul Ilarion.

Biserica Ortodoxă din China „nu este o structura straina a Bisericii, ci este o Biserică națională, care a fost infiintata cu ajutorul misionarilor ruși, in secolele 18 și 19, și a devenit o Biserică națională în secolul al 18-lea”, a mai explicat el.

Biserica Ortodoxă din China nu este un proiect impus din exterior. Ea s-a născut în profunzimea comunității ortodoxe din China, care este mica, dar este puternic angajata in credință. Și, sper ca această înțelegere sa continue si sa creasca de acum incolo”, a incheiat acesta.