O galerie expune cele mai controversate desene satirice ale lui Mohamed

Lacasuri Ortodoxe: din COPENHAGA, 6 august 2009

O galerie expune cele mai controversate desene satirice ale lui Mohamed

O galerie din Danemarca a decis să expună la sfârşitul lunii, lucrări de Kurt Westergaard, un caricaturist controversat pentru lucrările adresate lui Mohamed, interzise în 2006, în urma protestelor violente ale lumii musulmane, îndreptate împotriva Danemarcei – a anunţat joi 6 august, revista Sappho.

Directorul Galleri Draupner din Skanderborg (centru-vest Danemarca), Erik Guldager, a anunţat că pe 29 august se va deschide o mare expoziţie de acuarelă Westergaard unde vor fi expuse şi desenele satirice cu Mohamed, retipărite în aprilie şi vândute de Trykkefrihedsselskabet – Societatea de Apărare a Libertăţii Presei.

Una dintre cele 12 caricaturi ale lui Mohamed, publicate în 2005 în cotidianul danez Jyllands-Posten, prezenta capul profetului care purta un turban în formă de bombă cu un fitil aprins, fiind tratat ca un terorist (conform musulmanilor).

Admirând curajul directorului galeriei, artistul constata:

“Guldager Erik este primul care îndrăzneşte să expună lucrările mele, chiar dacă acuarele nu sunt politice.”

Domnul Westergaard, în vârstă de 74 de ani, a primit în mai 2008 premiul Companiei Sappho, pentru apărarea libertăţii presei, a libertăţii de exprimare şi a dreptului de a critica religia.

Iniţial a existat intenţia expunerii acestor lucrări într-o galerie din apropierea Hoejbjerg Aarhus (centru-vest), nespecificată. Însă, un alt suedez co-expozant, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a ameninţat că-şi va retrage lucrările, forţând astfel galeria să renunţe la controversatul caricaturist.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.