COMUNICAT: Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a vorbit la telefon cu Sanctitatea Sa Patriarhul Irineu al Serbiei

În urma arestării Episcopului Ioanichie de Budimlja-Nikšić și a altor șapte preoți din eparhia sa, a doua zi, Președintele sârb Aleksandar Vučić a vorbit telefonic cu Patriarhul sârb Irineu.

Υπό κράτηση ο Επίσκοπος Νίκσιτς κι άλλοι 7 ΙερείςEpiscopul de Niksic și alți 7 preoți sunt arestați

Redăm mai jos comunicatul oficial lansat pe marginea acestei discuții:

„Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a vorbit la telefon cu Sanctitatea Sa Patriarhul Serbiei, Irineu. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea Episcopului Ioanichie și a preoților Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, exprimându-și speranța că poporul nostru va acționa pașnic și cu calm, într-un moment în care nicio persoană rezonabilă nu vrea probleme și conflict.

Patriarhul sârb Irineu a amintit că punctul culminant al relațiilor ostile ale Muntenegrului cu Biserica Ortodoxă Sârbă a debutat odată cu adoptarea legii controversate privind libertatea religioasă, cu refuzarea flagrantă a cererii Bisericii Ortodoxe Sârbe de a fi tratată la egalitate cu toate celelalte Biserici și culte și de a-i fi apărate drepturile pe care le-a avut de secole.

Патријарх Иринеј разговарао са председником Вучићем

Faptul că legea a fost adoptată în ciuda marii nemulțumiri a poporului nostru, la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, și că acum Episcopul și preoții sunt arestați și reținuți, este o dovadă că Statul Muntenegrean persecută Biserica Ortodoxă Sârbă.

Președintele Vučić a acordat tot sprijinul său Patriarhului Serbiei Irineu și Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru în eforturile lor de a se asigura că toate problemele cu care se confruntă sunt rezolvate prin dialog, în mod pașnic, cu respect deplin și în deplina libertate a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Sârbe și și-a exprimat certitudinea că Episcopul Ioanichie și ceilalți preoți arestați vor fi eliberați cât mai curând posibil”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.