Episcopul Ioanichie, arestat noaptea, la ora 2: Uneori îmi este rușine să fiu liber, să nu fiu în închisoare, dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă!

După ce au fost chestionați la Centrul de Securitate din Nikšić și apoi de procurorul general (vezi știrile Lăcașuri Ortodoxe), Episcopul Ioanichie de Budimlja-Nikšić și alți șapte preoți din eparhia sa au fost reținuți alte 72 de ore, conform informațiilor oferite de Biserica Ortodoxă Sârbă (http://www.spc.rs/sr/uhapsheni_vladika_joanikije_sveshtenici_odredjeno_im_zadrzhavanje_do_72_sata).

Ухапшени владика Јоаникије и свештеници, одређено им задржавање до 72 сата

În jurul orei 2 dimineața, a nopții trecute, Episcopul a fost dus la Parchetul General, unde după o audiere de peste două ore, a mai fost reținut cu alți șapte preoți din Catedrala Nikšić: Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knezević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić și Nikola Marojević. Preotul Slobodan Jokić nu a fost interogat, întrucât se află la spital.

Cu o zi înainte, a avut loc o procesiune în Nikšić, în cinstea hramului, Sfântul Vasile din Ostrog. Această procesiune nu fusese planificată, nefiind solicitată nici de episcop, nici de preoți. Cu toate acestea, oamenii, din proprie inițiativă, s-au adunat în număr mare în fața Catedralei din Nikšić și au pornit în procesiune. Un număr mare de polițiști a venit să-i aresteze pe Episcop și pe preoți, aceștia refuzând însă să intre în autoutilitară, mergând pe jos la centrul de securitate.

Владика Јоаникије пред хапшење: Понекад ме је срамота што сам на слободи, а не у затворуVlădica Ioanichie: Uneori mi-e rușine că sunt liber, și că nu mă aflu în închisoare…

În același timp, clericii le-au cerut oamenilor, care săriseră să-și apere Episcopul, să se disperseze și să nu atace poliția.

„Intenția poliției a fost să umilească un Episcop renumit al Bisericii lui Dumnezeu, urmărind să-l ducă la centrul de securitate, într-o mașină destinată infractorilor, pe care Episcopul a refuzat-o cu demnitate și, în timp ce oamenii s-au adunat (câteva mii), exprimându-și nemulțumirea față de o conduita atât de necivilizată a poliției, acesta a mers pe jos până la centrul de securitate”, se arată într-o declarație a Eparhiei de Nikšić.

L’évêque Joannice de Nikšić (Monténégro) a été arrêté cette nuit, à 2h du matin

Într-o declarație, citată de publicația franțuzească Orthodoxie (https://orthodoxie.com/leveque-joannice-de-niksic-montenegro-a-ete-arrete-cette-nuit-a-2h-du-matin/), Episcopul Ioanichie a spus:

„Am decis să facem doar o procesiune în jurul bisericii, dar când am văzut oamenii nu am mai putut proceda altfel. Oamenii și-o doreau.(…) Unii nu înțeleg cât de importantă este procesiunea de Sfântul Vasile Vindecătorul, pentru oamenii din orașul Nikšić și nu doar pentru ei”.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије на саслушању у ЦБ Никшић

„Dacă mă arestați în numele tuturor oamenilor care au venit la procesiune, atunci totul este în ordine”, a spus Episcopul, poliției care a venit să-l aresteze în aceeași seară.

„Nu am nicio problemă cu asta, uneori îmi este rușine să fiu liber, să nu fiu în închisoare, dacă ținem cont de tot ceea ce se întâmplă. Ne arestați noaptea, ca și când am fi mafioți, criminali. Într-o țară ca a noastră, plină de mafioți, de ce nu mergeți să îi cercetați” – a mai adăugat Preasfinția Sa.

O înregistrare efectuată în momentul intervenției politiei poate fi vizionată la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=vwxzJKP8wcw . Procesiunea care a avut loc spontan la Nikšić poate fi vizualizată în filmarea aflată la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=O9Igt0b5_kI

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.