O romanca tine discursuri despre Icoanele romanesti pe sticla, in Massachusetts, SUA

Icoane de sticla din Romania in Massachusetts Ieri, 17 noiembrie 2012, incepand cu orele 15:00, Mihaela D. Leonida, profesor de chimie la Fairleigh Dickinson University, a tinut un discurs, in Massachusetts, SUA, pe tema icoanelor romanesti pe sticla, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In prezentarea sa, aceasta a aratat ca "icoanele taranesti pe sticla oferă imaginea ciudată a unui arte populare, în mod clar conturata și unica, prin calitatile tehnice și sensibilitate.

Acesta este rezultatul fuziunii armonioase a invataturilor moralizatoare si respectarii unei credinte stravechi, subiectele fiind inspirate de folclorul românesc și din preceptele unui cod etic local, de mii de ani. Accentul ușor emoțional tine de contextul național și social al unui popor cu o istorie furtunoasă și frecvent schimbatoare".

Discuțiile pe aceasta tema au introdus icoanele pe sticlă, din România, în mediul cultural al Europei Centrale și Rasaritene, prin note comparative și conexiuni istorice.

Au fost prezentate Informații mai puțin cunoscute despre modul în care iconografii de la țară isi pregăteau materiale proprii, precum și abilitățile tehnice pe care le stăpâneau în crearea acestor icoane, cu multe exemple de icoane pe sticlă, din diferite zone geografice ale României de astăzi, mai informeaza Mihaela D. Leonida.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.