Germania, “ca tara modelata de Crestinism!”, vrea sa le ofere un loc sigur crestinilor din Siria

Biserica grec-ortodoxa Hama Siria În Siria, minoritatea creștină a fost mult timp lăsata sa traiasca in pace, de către regimul Assad, dar acum se afla in primele linii ale războiului civil. Germania vrea sa le ofere un loc sigur… – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Gazduirea crestinilor sirieni nu poate fi decat un act de umanitate. Acesta este modul în care secretarul Grupului parlamentar Democrat conservator al Cancelarului Merkel, Volker Kauder, a descris decizia, pentru "Frankfurter Zeitung Allgmeine". Ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich a fost de acord, la randul sau, sa le acorde refugiu creștinilor sirieni, pentru că acestia se confruntă cu "persecuții de cel mai inalt nivel”.

Biserica Ortodoxă din Siria este una dintre cele mai vechi Biserici. Unii dintre credincioși vorbesc încă limba aramaică, limba lui Iisus. Creștinii au jucat întotdeauna un rol decisiv în Republica, de astăzi, Araba Siriana. În 1940, de exemplu, țara a avut un prim-ministru creștin, Faris Al-Churi.

Friedrich Weber, epsicop al Bisericii Luterane din Germania, declara si el ca tara sa „are obligația specială de a-i ajuta pe creștini”.

Aproximativ două treimi dintre crestinii din Siria aparțin Bisericii Ortodoxe Siriace; alte grupari importante sunt romano-catolicii și asirienii. Sub președintelui Bashar Assad, acestia au trăit relativ fara probleme, în comparație cu alte țări din lumea arabă, creștinii din Siria avand o serie de libertati. Dar, de la începutul revoltei împotriva guvernului, regimul a încercat să le imagineze rezistenta ca pe o rebeliune religioasă. Acest lucru ii face sa se teama pe adversarii regimului.

Pentru politologul Ralph Ghadban, această imagine este, totusi, de înțeles. Atunci când au inceput luptele în Siria, in urma cu 18 luni, reprezentanții oficiali ai Bisericii au fost cel mai mare aliat al lui Assad. Dar, a mai spus Ghadban pentru DW, mulți creștini si-au schimbat atitudinea.

Într-un interviu acordat DW, președintele Consiliului German al Bisericilor Creștine, Episcopul Friedrich Weber, a sustinut propunerea de a-i primi pe creștinii sirieni: "Germania este o țară modelată de Creștinism Acestia sunt frații și surorile noastre. Ei sunt aproapele nostru, așa că avem obligația specială de a lua o poziție și de a nu fi indiferenți. "

Ghadban nu pare sa fie de acord: "Acordarea unui tratament preferențial, unui grup, este de fapt o varianta doar in cazul în care se constată că acesta este persecutat, și nu există nicio dovadă, fie de la creștinii locali, sau de la Roma, că respectiva persecuție are loc". Ghadban, originar din Liban, care a trăit și a lucrat timp de 40 de ani în Germania, solicita ca creștinii sa nu fie tratati în mod diferit fata de ceilalti refugiați. El a mai spus că Siria a fost întotdeauna o țară a minorităților: kurzi, druzi, crestini, alawiti, iazidi, și multe alte grupuri religioase și etnice din țară au trăit împreună timp de secole, în mare parte in mod pașnic.

Mai mult decat atat, situația din Siria nu este ușor de înțeles: exista creștini care susțin trupele lui Assad și alte persoane care s-au alăturat rebelilor. Observatorii spun că guvernul este direcționat în mod deliberat pe creștini, în timp ce ei sunt expuși simultan la represalii din partea islamiștilor, în taberele de refugiați.

Cu toate acestea, aducerea creștinilor în Germania și în alte țări europene, ar trebui să fie o ultimă soluție, a mai spus Ghadban. În timpul celor 17 ani de lucru cu refugiații, el a remarcat ca mult mai utila, pentru sprijinirea refugiaților, este deportarea in apropiere de casa lor – în acest caz, în locuri cum ar fi Iordania, Turcia și Liban: "in primul rând, costă mai puțin decât în cazul în care acestia ar fi finantati sa vina aici, în Germania, și în al doilea rând, este o investitie mai buna, deoarece acestia se pot întoarce acasă după aceea, atunci când războiul s-a terminat Aceasta varianta este mai buna pentru Siria, decât plecarea".

Weber a mai confirmat: "Intr-adevar, am auzit acest lucru chiar si de la ei. Tocmai de aceea, mulți rămân în tabere, în ciuda persecuțiilor și răpirilor. Obiectivul inițial al ajutorului trebuie să se indrepte inspre acolo…" În plus, creștinii sunt adesea extrem de educați și, prin urmare, sunt deosebit de importanti pentru reconstrucția unei țări, a incheiat acesta – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.