publicat în: Arhivă

Preafericitul Părinte Hristofor al Cehiei si Slovaciei, in Romania

Primat Hristofor de Praga Cehia si Slovacia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a primit in ziua de vineri, 12 octombrie 2012, în Catedrala Patriarhală, pe Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, conform informatiilor Biroului de presa al Patriarhiei Romane.

Preafericitul Părinte Hristofor a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 12:00, de către Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, delegat al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

În aceeasi seara, cei doi Întâistătători s-au indreptat catre Iaşi, unde vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, informeaza Serviciul de presa LONews, citand surse din Patriarhie.

Preafericitul Hristofor este născut in ziua de 29 iunie 1953, cu numele de Radim Pulec, si a devenit Mitropolit ortodox al Cehiei și Slovaciei și Arhiepiscop de Praga din anul 2006. Bun cunoscator, pe langa limba materna, a limbilor rusă, greacă, germană și engleză, el urmează preocupărilor academice în teologie și filosofie, având un doctorat în ambele domenii, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe
Alte date biografice:
1979: a terminat studiile teologice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Presov, Cehoslovacia. A studiat la Academia Teologică din Moscova.
1984: a finalizat studiile universitare la Academia Teologică din Moscova.
1987: a finalizat studiile teologice suplimentare la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, Grecia.
1985: a fost tuns in mohanism la Lavra Troita-Serghieva din Serghiev Posad (pe atunci Zagorsk), Rusia, primind numele de Hristofor.
1987: Mitropolitul Dorotei, primat al Bisericii din Cehoslovacia, l-a ridicat la rang de arhimandrit, urmand sa slujeasca la Catedrala din Praga „Sf. Chiril și Metodiu”.
1988: a fost hirotonit ca episcop, pe care Mitropolitul. Dorothei prezidat, și a fost ales episcop de Olomouc și Brno.
2000: dupa mutarea la cele vesnice a Mitropolitului Dorotei, a fost numit Arhiepiscop de Praga și Cehia, și a supravegheat Sinodul Mitropolitan al Bisericii.
2 mai 2006: dupa mutarea la cele vesnice a Mitropolitului Nikolaie, a fost ales (prin tragere la sorți, din două nume) Mitropolit al Cehiei și Slovaciei.
28 mai 2006: intronizarea Arhiepiscopului Hristofor ca Mitropolit al Cehiei și Slovaciei, mai informeaza LONews.