publicat în: Arhivă

Cateva sute de credinciosi, intr-o procesiune de 3 ore si jumatate, in SUA

Pentru al 108-lea an consecutiv, sute de credincioşi au participat la pelerinajul anual de la Mănăstirea Sfântul Tihon din Mayfield, PA, SUA, in weekend-ul trecut.

Pelerinajul a inceput in dupa-amiaza zilei de vineri 25 mai 2012, odata cu sosirea Icoanei Izvoratoare de Mir a Maicii lui Dumnezeu de la Iveron din Hawaii, de la intrarea mănăstirii. Icoana, care va vizita parohii numeroase din nord-estul SUA, la începutul lunii iunie, a fost purtata spre inchinare de-a lungul intregului pelerinaj.

Pelerinajul a culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii Arhieresti, in ziua de luni, 28 mai, de către Preafericirea Sa, Mitropolitul Iona şi membrii Sfântului Sinod al Episcopilor. Pelerinii, de asemenea, au participat si el la slujba, iar dupa Sfânta Liturghie s-au inchinat la moaştele Sfinţilor Tihon din Zadonsk, Alexis Toth, şi ale altor sfinţi, în biserica mănăstirii.

Pentru prima oară, în peste trei decenii, un grup de credincioşi a mers în procesiune de la Catedrala Rusa Sfântul Ioan Botezătorul, Mayfield, PA in duminica din 27 mai, exact pe acelasi traseu pe care l-a urmat primul pelerinaj, în 1905.
Credincioşii, avand varste intre 4 si 55 de ani, au mers 3 ore si jumatate pana la mănăstire", în onoarea strămoşilor lor, care, cu atât de mulţi ani în urmă, au urmat aceeaşi cale a credinţei", conform Protodiaconului Matusiak Iosif, care a ajutat la organizarea procesiunii. "Sperăm că acest lucru va deveni din nou o tradiţie anuală".

Pe traseu, pietonii au cântat imnuri, întrerupte doar atunci cand era cazul sa consume cate un pahar cu apa, temperatura fiind extrem de ridicata, si oprindu-se cateodata, pe drum, atunci cand o persoana dorea sa se inchine la crucea purtata in procesiune.

In momentul in care pelerinii au ajuns la intrarea in mănăstire, Mitropolitul Iona, Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscopul Tihon, Calugarul Serghie şi alţii i-au salutat şi i-au binecuvântat pentru mărturisirea lor, pregatindu-le intre timp si o masa speciala.

La masa, pelerinilor li s-au alaturat si mulţi credincioşi din parohiile vecine. Mai multi au vizitat muzeul manastirii si s-au facut rugăciuni în cimitir, în onoarea celor dragi.

Înfiinţată în 1905, în timpul mandatului Episcopului Sfântul Tihon al Moscovei, mai tarziu Arhiepiscop al Americii de Nord, Mănăstirea Sfântul Tihon detine cea mai veche comunitate ortodoxă monastică creştină de pe continent.