PREMIERA TV Lacasuri Ortodoxe: “Intoarcerea Icoanei Maicii Domnului din Iviron, la Manastirea Novodevici”

VA SEMNALAM aparitia unui nou material realizat si prezentat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in programul non-stop TV Lacasuri Ortodoxe: reportaj video, pornind de la o inregistrare realizata de Televiziunea Rusa, cu ocazia ceremoniei de întoarcere a copiei Icoanei Maicii Domnului din Iviron, in Manastirea Novodevici (6 mai 2012)

Text pus la dispozitie de: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe
Subtitrare si prelucrare video: LiveCamera media Production

Manastirea Novodevici In data de 6 mai 2012, Vladimir Putin a returnat Manastirii Novodevici din Moscova o copie a Icoanei Maicii lui Dumnezeu. Copia a fost adusa din Muntele Athos, în Rusia, în anul 1648, şi s-a aflat incepand cu anul 1654 in Manastirea Novodevici. Dupa ce bolsevicii au inchis manastirea, icoana a fost păstratăde Muzeul Naţional de Istorie.
La ceremonia de restituire, care a avut loc in data de 6 mai 2012, au participat si Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Intregii Rusii, alaturi de Mitropolitul Iuvenalie de Krutita şi Kolomna. Icoana a fost însoţita, în procesiune, de la porţile mănăstirii spre biserica inchinata Fecioarei de la Smolensk, situata în incinta acestui lacas ortodox, unde a avut loc si o slujba de multumire si rugaciune.
Copia Icoanei Maicii Domnului din Iviron, adusa în anul 1648 din Muntele Athos a fost si cea care, practic, a dat nastere noului val de cinstire fata de aceasta Icoana, in intreaga Rusie. Ea a rămas mai mult de trei secole şi jumătate in Mănăstirea Novodevici din Moscova.
Istoria acestui exemplar ne conduce insa spre primii ani ai domniei Tarului Alexei Mihailovici Romanov (1645-1676). Pe atunci, stareţul Manastiri Iviron, Arhimandritul Pahomie cel Mare, venise la Moscova pentru a strange bani, in scopul ajutorarii Mănăstirii din Athos.

Auzind despre Icoana făcătoare de minuni din Iviron, numita "Portaitissa" (Portarita), Arhimandritul Mănăstirii Novospaski din Moscova, Nicon, viitor patriarh al Moscovei, a vorbit cu calugarul atonit. Acesta i-a cerut icoana, pentru Regatul Moscovit.
Ştiind că, fără voinţa Reginei Cerului, Portaitissa nu putea părăsi mănăstirea sa, calugarul a promis sa realizeze o copie exactă, pentru suveranul rus.

Conform mărturiei Arhimandritului Pahomie, pe parcursul perioadei in care a lucrat la aceasta copie, autorul acestui exemplar, iconarul Iamblicus Romanov, a postit dur, fara mâncare, decat sâmbăta şi duminica. Intreaga perioada, totodata, comunitatea din Manastirea Iviron a cinstit lucrarea, prin privegheri de noapte, de două ori pe săptămână, urmate de Sfânta Liturghie.
Copia este în deplină concordanţă cu icoana veche făcătoare de minuni, care nu diferă de aceasta nici prin dimensiuni si nici prin infatisarea în sine.
Semnătura iconarului s-a pastrat insa pe icoana: "Aceasta icoana a fost pictata in detaliu, cu minutiozitate, de Iamblicus Romanov, care vietuieste in chiliile din Iviron. Anul 7156 (1648)".

In data de 13 octombrie 1648, copia icoanei a fost adusa la Moscova. Trei calugari athoniţi, din Iviron, o insoteau: Eclesiarhul Pahomie, Ierodiaconul Damaschin si monahul Ignatie.
O procesiune solemna, în frunte cu Tarul Mihailovici Alexei şi Patriarhul Iosif, clerici, boieri şi mulţime de credinciosi, s-a organizat l-a primirea Icoanei, la porţile Învierii din Kitai-gorod.

În memoria sosirii Icoanei din Iviron la Moscova, a fost instituita celebrarea ei in 13/26 octombrie. Iniţial, icoana a fost asezata în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin.
În 1654, Tarul a purtat cu el icoana, în timpul campaniei sale militare, care s-a încheiat cu înfrângerea polonezilor in apropierea Viazmei. La întoarcerea in Moscova, Tarul Alexei Mihailovici, pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de Maica lui Dumnezeu, a asezat icoana in Biserica Maicii Domnului din Smolensk, in Manastirea Novodevici.
In secolele XVI-XVII-lea, Manastirea Novodievici era numita „Casa Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu”. Ea avea statutul de" Casa Imperiala de Rugăciune".

Cinstirea icoanei Maicii Domnului din Iviron s-a răspândit apoi rapid în întreaga Rusie.

Copia icoanei a rămas în Manastirea Novodevici timp de trei secole şi jumătate şi a parasit locul doar o singură dată, în 1913, pentru a marca aniversarea a 300 de ani, a Casei Romanov. Cu aceasta ocazie ea a fost asezata, pentru inchinare, in Mănăstirea numita "A Minunilor” din Kremlin.

După închiderea Manastirii Novodevici de către bolşevici, icoana, ca şi alte relicve şi valori ale manastirii, a fost pastrata în depozitele unei filiale a Muzeului Naţional de Istorie.
Prin urmare, abia acum, in 2012, icoana reuseste sa-si recâştige locul în Biserica Maicii Domnului din Smolensk, reintoarsa in frumoasa Manastire Novodevici. Va invitam sa urmariti programul zilnic TV Lacasuri Ortodoxe, si va veti putea bucura de imaginile suprinse la acest deosebit eveniment.

Serviciul specializat LiveCamera
Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.