A cincea reuniune a Adunării Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda

intalnire clericala Marea Britanie 2012 Cea de-a cincea reuniune a Adunării Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda a avut loc în Catedrala grec-ortodoxă din Londra, in urma cu cateva zile.

În discursul său, preşedintele adunarii, Arhiepiscopul Grigorie de Thiatyra şi Marea Britanie, a citat "necesitatea stringenta" a purtarii de discuţii pe tema "menţinerii unei relaţii mai strânse" între ierarhii "ortodocşi care trăiesc în această ţară şi cei care exercită responsabilităţi pastorale".

"Pe baza experienţei curente" – apreciaza Arhiepiscopul – s-au depăşit dificultăţile cauzate în principal de faptul că "mulţi dintre ierarhi trăiesc în afara graniţelor Insulelor Britanice". "Este esenţial", a continuat el, "sa ne întâlnim, pentru a discuta diverse probleme practice şi pastorale cu care ne confruntăm în realizarea misiunii noastre, în această ţară, şi pentru a aborda, de asemenea, problemele care au impact asupra obiectivului comun, şi anume unitatea Bisericii, şi o mai profundă colaborare între Bisericile Ortodoxe”.

"Una dintre problemele menţionate la prima întâlnire, din 21 iunie 2010", a adăugat Arhiepiscopul Grigorie, "sublinia lipsa de cooperare dintre ierarhi si numărul mic de clerici sau de candidaţi la preoţie”.

O alta problema discutata la întâlnire a fost si proiectul de lege al Guvernului Britanic, privind căsătoriile gay (intre homosexuali). Comitetul pastoral al reuniunii, prezidat de Arhiepiscopul Elisei (Patriarhia Moscovei), a elaborat un proiect de scrisoare de raspuns, care a fost adoptat în unanimitate de către Adunare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.