publicat în: Arhivă

Feministele punk-rock care au patruns in Catedrala Mantuitorului din Moscova raman in arest

Feminist punk rock grup Un tribunal din Rusia a refuzat eliberarea pe cauţiune a celor doua femei, membre ale gruparii autointitulate "trupa feminista punk-rock", care se pot confrunta cu o pedeapsa de şapte ani de închisoare, pentru un act de protest politic intreprins în interiorul Catedralei Hristos Mantuitorul din Moscova.

Curtea din Moscova a dispus ca cele două femei să rămână în arest preventiv, respingând un apel prin care se solicita eliberarea lor, avocatul apărării Nikolai Polozov declarand pe contul său propriu de Twitter ca are de gând să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Tinerele femei, mascate si purtand o imbracaminte saracacioasa, au intreprins ceea ce ele numeau "o rugăciune punk", în faţa Altarului din principalul lacas ortodox al tarii, cerandu-I Maicii Domnului sa il "expulzeze" pe primul-ministru Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a descris actul din 21 februarie 2012, ca fiind unul "de prost gust", iar mai multe mii de bloggeri au semnat o scrisoare prin care se solicita Patriarhului ortodox Kirill sa intervina şi sa faca presiuni asupra autorităţilor, pentru eliberarea celor două femei, care se afla in inchisoare din data de 3 martie, oprind actiunea penala demarata "impotriva huliganismului lor".

Protestele de masă împotriva presupusei fraude electorale au scos zeci de mii de oameni pe străzile Moscovei si ale altor oraşe, dand nastere celor mai mari framantari de cand Putin este la putere.