Muntele Athos: reuniune speciala privind impunerile fiscale

Karyes In data de 14 mai 2012, dubla Sinaxa a Sfantului Munte Athos (compusa din reprezentanţi si staretii a douazeci de manastiri) a organizat o reuniune extraordinară, in care a examinat implicaţiile pe care le au asupra mănăstirilor masurile fiscale recent adoptate de guvernul grec, si si-a exprimat totodata simpatia pentru poporul grec, în contextul mai larg al crizei economice şi spirituale.

Confruntarea cu informaţiile nefondate care circulă, a dus la o depreciere a relatiilor dintre Sfântul Munte şi Statul Elen, Soborul reamintind că "Sfântul Munte este parte a Statului Elen şi ca el încearcă să lucreze constructiv, prin reprezentanţii săi, in rezolvarea problemelor sale".

In plus, acesta a mai afirmat ca "Sfântul Munte este o entitate spirituala milenara, fondatorii Sfintei Mănăstiri oferind dependinte agricole fiecareia dintre ele, din afara frontierelor sale, astfel incat pe munte sa se poata supravieţui şi sa poata fi îndeplinita misiunea sa istorică şi spirituală. În acest fel, Sfântul Munte a luat parte la necazurile istorice ale naţiunii şi luptă pentru renaşterea naţională. În plus, în 1924, Sfantul Munte a oferit 120.000 de hectare de teren agricol, disponibil, refugiaţilor, după dezastrul din Asia Mică.

După eliberarea Sfântului Munte de sub jugul otoman, statul Elen a recunoscut aceste fapte şi a garantat istorica sa autonomie, printr-un articol special din Constituţie şi printr-o declaraţie comună cu Uniunea Europeană. Această lege prevede menţinerea unui statut fiscal special, "un statut care a fost recent rasturnat intr-o masura insuportabila, percepand taxe imobiliare, veniturile acoperind doar întreţinerea (nu si restaurarea) clădirilor monahale, mijloacele de trai ale călugărilor şi gazduirea pelerinilor. Întrucât această problemă este una de importanţă vitală, în ceea ce priveşte supravieţuirea Sfântului Munte, Soborul doreste să isi menţină statutul său fiscal anterior – aşa cum au procedat toate guvernele – şi spera că înţelegerea manifestata de către autorităţile politice în acest sens va duce la o soluţionare printr-o propunere legislativă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.