Biblia Dezvoltarii uimeste o lume intreaga. O noua provocare a Bisericii, intr-o tara a religiei

Biblia Dezvoltarii in Etiopia - UNFPA for Lăcașuri Ortodoxe    “Dacă ar fi să descriem Biserica, în sensul cel mai general, s-ar putea trasa o imagine nu foarte măgulitoare (condamnând, probabil, extravaganţa, sau ironizând corupţia clasică… sau abaterile sexuale). Dar, într-o Biserică din Africa de Est, aşteptările tradiţionale se schimbă, printr-o abordare specială a problemelor de sănătate publică, iar această schimbare face parte din sarcina de a schimba percepţia negativă a religiei în lumea modernă” – apreciază într-un articol postat de curând, John C Townsend / un “opiniator” din Ashoka, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor Ec. Carmen-Ana.

   ”Biserica Ortodoxă Etipiană Sf. Maria din Engute, o comunitate rurală situată la aproximativ 35 kilometri nord de Bahir Dar, cel mai mare oraş din regiunea Amhara din nordul Etiopiei, funcţionează după criterii inovatoare. Şi aşa şi trebuie. Amhara este unul din punctele de foc, în care au loc “mariaje infantile”, aproximativ 50% dintre fete fiind căsătorite înainte de vârsta de 15 ani. Deşi acestea nu pot trăi imediat cu soţii lor, care sunt adesea mult mai mari decat ele, tinerele mirese riscă mai mereu să întreţină relaţii sexuale coercitive şi prezintă, de asemenea, un risc mai mare de contractare a HIV şi a altor infecţii cu transmitere sexuală.
   Majoritatea fetelor şi tinerelor femei se confruntă, de asemenea, cu o vulnerabilitate sporită la “mutilarea genitală a femeilor”, care are o prevalenţă alarmantă în Etiopia. Trei sferturi dintre femei au fost supuse unor astfel de practici tradiţionale dăunătoare. Un alt aspect îngrijorător este acela că 25.000 de femei etiopiene mor în fiecare an din cauza complicaţiilor de sarcină sau la naştere, eveniment care aproape întotdeauna are loc la domiciliu, fara supraveghere sau sprijin de specialitate.

   Pentru a aborda aceste probleme debilitante la adresa sănătăţii reproducerii, Biserica Sf. Maria îmbrăţişează valorile unei Evanghelii sociale, şi o carte sfântă, pe care nimeni nu a mai văzut-o vreodată: Biblia de Dezvoltare.
   Biblia de Dezvoltare a fost elaborată prin decret, de catre Sfinţia Sa Abune Paulos, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, cea mai mare dintre toate Bisericile Ortodoxe Orientale, cu peste 32 milioane de membri. Patriarhul, care deţine un doctorat la Princeton şi a petrecut şapte ani de închisoare în timpul regimului militar Derg, este o figură influentă în Etiopia şi pe scena mondială. El este preşedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor şi este cunoscut atât în ​​Africa cât şi în rândul comunităţii internaţionale, pentru eforturile sale de a îmbunătăţi condiţiile refugiaţilor de pe continent.
   Patriarhul mai este, de asemenea, de mult timp susţinător al campaniilor de stopare a “mariajului infantil” (căsătoriei copilului), eradicând mutilarea genitală a femeilor şi prevenind HIV. Biblia Dezvoltării a fost realizată printr-o colaborare strânsă între cercetătorii din Biserică şi din afară, specialişti din domeniul sănătăţii publice, în cadrul unui proiect gestionat de Population Council şi finanţat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). Acest parteneriat creativ rescrie istoria acţiunii comunitare din Africa de Est.

   O astfel de poziţie privind problemele de sănătate publică, din partea unui membru proeminent al Bisericii Ortodoxe Etiopiene, s-ar putea să pară un sacrilegiu, dar este interesant că Biblia Dezvoltării nu are adversari. Nici unul. De ce nu? Ei bine, Etiopia este o ţară a religiei. Poporul său a socializat întotdeauna dintr-o perspectivă spirituală şi s-a îngrijit de un cod de etică religioasă, evidenţiată prin păstrarea vechilor mânăstiri, care puncteaza peisajul din jurul Bahir Dar. Nu este surprinzator, Biserica deţine încă un loc important în definirea valorilor comunităţii, în acelaşi timp creând un cadru de înţelegere a lumii de dincolo de limitele satului.

   Biserica Ortodoxă din Etiopia a fost în mod tradiţional singurul furnizor de educaţie şi astăzi încă mai serveşte ca singur contact instituţional în multe zone rurale. Valorile sale şi normele sunt strâns legate de viaţa culturală şi istorică a poporului, clerul bucurându-se de o credibilitate mare în rândul membrilor congregaţiei.
   Aşa că, atunci când vorbim despre familie, comunitate sau chiar despre probleme de dezvoltare, vine cu adevărat vorba de Biserică. Biserica menţine o influenţă semnificativă asupra vieţii de zi cu zi a celor peste 30 de milioane de etiopieni, care se identifică cu instituţia. S-a ajuns atsfel încât Biserica are resursele de care nici chiar guvernul nu poate dispune. Ministerul Educaţiei estimează că Etiopia are 23.000 de şcoli primare, şi doar 1087 de şcoli secundare; infrastructura educaţională, inadecvată, a ţării îi lasă pe oameni să fie înfometaţi după experienţe educaţionale de calitate, mai ales în ceea ce-i priveşte pe cei 33 de milioane de copii aflaţi sub vârsta de 15 ani. Biserica Ortodoxă – cu cele 45.000 de biserici – satisface cu succes setea de cunoaştere a populaţiei. Cu valori de aproape două ori mai mari decât valoarea resurselor publice, aflate la dispoziţia sa, Biserica deserveşte peste 6,5 milioane de tineri şi 10 milioane de femei în fiecare lună, formând efectiv o naţiune cu servicii spirituale.

   Această profesare ferventă a credinţei transformă Biserica dintr-un mobil nesigur pe calea dezvoltării, într-un vehicul aproape perfect pentru promovarea schimbării sociale.   

   Împuterniciţi cu aceasta sunt eşalonul cel mai înalt al bisericii şi clerul, care urmează paşii unor agenţi de schimbare şi dezvoltare.
   Nimeni nu spune că schimbarea va veni rapid, dar mulţi din comunitatea Bisericii lucrează pentru accelerarea dezvoltării, prin modernizarea şi îmbunătăţirea sănătăţii şi a educaţiei.

   Biblia Dezvoltării este una simplă. Liturgia Bisericii Ortodoxe Etiopiene este organizată în jurul unui calendar cunoscut sub numele de Metsihafe Gitsawie, care este folosit de când Etiopia a acceptat Creştinismul, în secolul al patrulea. Calendarul specifică mesajele spirituale ale zilei, fiind potrivite cu cele din domeniul sănătăţii Bibliei Dezvoltării, mesajele de dezvoltare fiind legate astfel de cele spirituale.
   Mesajele legate de HIV şi SIDA repezintă deci o consiliere care susţine importanţa abstinenţei, fidelităţii, testării HIV, mai ales pentru gravidă, făra să stigmatizeze sau să-i discrimineze pe cei ce sunt purtători HIV. Biblia Dezvoltării descurajează mutilarea genitală a femeilor, activitatea sexuală înainte de căsătorie şi naşterea la vârste mici şi foarte mari, cazuri în care riscul de morbiditate şi de mortalitate maternă devine unul mult mai mare. De asemenea, susţine adolescenţa şi dezvoltarea (maturizarea) tinerilor, împreună cu echitatea de gen şi abilitarea femeilor.

   "Dacă te uiţi la regiunea în care lucrăm în prezent, practicile tradiţionale dăunătoare sunt în declin, deoarece Bisericile şi-au oprit binecuvântarea pentru căsătoriile timpurii şi mutilarea genitală feminină", spune Dr. Tekle-Ab Mekbib MD, asociat în Programul Consiliului Populaţiei din Addis Abeba. "Biblia de Dezvoltare este un ochi-deschis pentru membrii comunităţii. Ei sunt introduşi în domeniul unor noi modalităţi de gândire şi idei. Ei vor începe să-şi ceară drepturile lor, pentru îmbunătăţirea educaţiei şi a serviciilor publice de sănătate".

   Biblia de Dezvoltare a fost revizuită şi aprobată de către teologi şi de specialiştii în dezvoltare. Cinci centre de formare ale Bisericii şi trei colegii teologice au încorporat deja Biblia de Dezvoltare în curriculum lor, planurile de pregătire punând la muncă un număr mare de preoţi şi de diaconi etiopieni. Biblia a devenit eficientă, un mod durabil de a dota clerul cu înţelegerea problemelor cheie de dezvoltare, în paralel cu urmărirea practicilor tradiţionale spirituale. Apărătorii Bibliei mai asigură, de asemenea, că instruirea sa socio-religioasă va contribui la conturarea a milioane de etiopieni tineri care merg la şcoala duminicală în fiecare săptămână.

   UNFPA, încurajată de adoptarea rapidă în Biserici a Bibliei Dezvoltării, a început să traducă lecturile Bibliei de Duminică şi în limba engleză, sporind astfel în mod substanţial influenţa sa şi în alte ţări.
   Unii specialişti susţin că religia este anti-modernistă şi ca încetineşte dezvoltarea economiei naţionale. Ei pretind că resursele utilizate pentru a menţine instituţiile religioase şi practicile lor ar putea să fie mai bine utilizate pentru satisfacerea urgenţelor de sănătate, de învăţământ, sau a nevoilor economice, iar concentrarea asupra religiei, în viaţă, ar distrage oamenii de la rezolvarea problemelor, prin furnizarea unei justificări în sprijinul ignorarii lor. Dar, monitorizarea efectelor Bibliei Dezvoltării dovedeşte că religia poate oferi atât motivaţia cât şi instituţiile necesare pentru o dezvoltare mai rapidă.

   "Biblia Dezvoltării este o descoperire. Acesta arată că Biserica este acum deschisă la evoluţiile ştiinţifice inovatoare, care se aplică în dezvoltarea şi îmbunătăţirea vieţii publice", spune dr. Tekle-Ab. "Viitorul este să valorifici întregul potenţial al organizaţiilor bazate pe credinţă, în Africa, pentru a îmbunătăţii condiţiile de viaţă ale comunităţii, prevenirea HIV, SIDA şi alte boli. Există o mare oportunitate, prin aportul schimbărilor comportamentale şi instituţionale, într-o perioadă foarte scurtă de timp". – se mai menţionează în acelaşi material, pus la dispoziţia Serviciului de presă LONews, tradus si interpretat de Ec. Carmen-Ana, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.