Transfigurarea Mordoviei – de la lagare staliniste la manastiri

Patriarhul Kirill in Catedrala din Saransk Mordovia 2011 Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a vizitat Mordovia, o republică autonomă din Rusia Centrală.

Kirill, al cărui nume este de fapt Vladimir Gundiaev, a fost în Mordovia de mai multe ori, dar aceasta este prima sa venire aici, in calitate de Patriarh.

În timpul lui Stalin, au existat două lagăre pentru deţinuţii politici în Mordovia – cele mai mari două lagăre ale Uniunii Sovietice.

"Ruşii trebuie să-şi amintească evenimentele teribile din timpul revoluţiei din 1917 şi crimele comise în timpul regimului comunist", a spus Patriarhul în timp ce vizita Mordovia. "Nimic de genul ăsta nu mai trebuie să aibă loc vreodată".Recomand textul pe Google: fiindca:

"În prezent, unii oameni încearcă să `dea cu var` peste fostul regim Stalinist", a spus el. "Ei spun că represiunile au fost necesare, că cei care au fost reprimaţi au fost duşmanii reali ai oamenilor. Unii oameni spun chiar că Rusia ar trebui să se întoarcă la ideologia comunistă. Acest lucru este inadmisibil".

Catedrala din Saransk Mordovia - Rusia "În prima jumătate a secolului 20, Rusia a trect prin momente teribile – o revoluţie, un război civil şi represiuni. Lăcaşurile de cult au fost închise, iar religia a fost batjocorită. S-ar părea că aceste experienţe tragice sunt mai mult decât suficiente pentru a respinge ateismul o dată pentru totdeauna. Cu toate acestea, unii oameni încă mai spun că Biserica şi religia împiedică progresarea Rusiei spre un viitor fericit. Cred că Rusia a trait destule experimente în încercarea de a construi un viitor fericit fără Dumnezeu. Ştim foarte bine la ce au condus aceste experimente".

În anii 1930, peste 30.000 de prizonieri au fost aduşi în aceste două tabere din Mordovia – foşti lideri de partid, oameni de ştiinţă, artişti, preoţi şi oamenii simpli care au fost declaraţi "duşmani ai poporului", pentru niciun motiv articulat. Mulţi dintre ei au fost executaţi.

Map picture

Înainte de revoluţia din 1917, existau peste 600 de biserici şi 14 mănăstiri în Mordovia. În perioada sovietică, toate aceste biserici au fost distruse, iar toate mănăstirile închise. La acea dată, Mordovia s-a transformat într-un teren mizerabil, cu o economie în depresie şi cu oraşe şi sate sumbre.

Lucrurile au început să se schimbe pe la sfârşitul anilor 1980, atunci când o catedrală mare a fost construită în capitala Mordoviei, Saransk.

"Dintr-un oraş gri şi plictisitor, care în niciun fel nu se diferenţia de celelalte, Saransk a început să se transforme într-o adevărată frumuseţe", spune Sanctitatea Sa Kirill. "Acest lucru a pornit odata cu construirea Catedralei. Imaginea splendidului lăcaş i-a stimulat pe locuitorii Saransk-ului să-şi înfrumuseţeze întregul oraş. Aceasta este o bună ilustrare a faptului că orice modificare economică, politică sau socială trebuie să înceapă cu o renaştere spirituală".

În prezent, eparhia de Saransk are cel mai mare număr de biserici ortodoxe din Rusia – 300 de biserici şi 13 mănăstiri. La sfârşitul lunii martie, Sfântul Sinod (organismul suprem al Bisericii Ruse) a decis stabilirea a două noi eparhii în Mordovia, în regiunile Krasnoslobodsk şi Ardatov.

Capitala Republicii, Saransk, devine din ce în ce mai frumoasă cu fiecare zi – străzi curate, pomi verzi, fântâni pitoreşti, mame fericite alături de copiii lor.

"Ceea ce se întâmplă acum în Mordovia este un miracol", conchide Patriarhul Kirill. "Am fost la Saransk de multe ori în tinereţea mea. Ultima dată, am fost aici acum 6 ani. Cu toate acestea, acum, eu nu pot recunoaşte fostul Saransk. Aceasta este o dovadă bună că, pentru a deveni prosperă, Rusia trebuie să se întoarcă la vechile sale tradiţii spirituale".

– articol, traducere si interpretare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.