Steve Delamarter, profesor la Universitatea George Fox, care transpune în format digital manuscrise etiopiene religioase, revenind încă o dată în Etiopia anul trecut, a descoperit o altă operă: o copie ilustrată a celor patru Evanghelii creştine care au aparţinut reginei Zewditu, conducătoare a Etiopiei între anii 1916 – 1930, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Lucrând la acest manuscris, Delamarter a fost surprins să găsească mai multe notări dezvoltate, care precizau că această carte a fost realizată pentru regină, fiica regelui Menilek al II-lea, urmată de vărul ei şi co-regent, Haile Selassie. Notiţele mai sugerează că această carte a fost realizată în cursul anului al 11-lea al domniei sale.
Două sigilii, realizate cu cerneală, stampilate deasupra, se gaseau în partea dreaptă, jos, pe pagină. Kesis Melaku Terefe, un preot al Bisericii Ortodoxe Etiopiene a tradus cuvintele de pe fiecare sigiliu. Cel mai mic, aflat în partea stângă, este sigiliul unui oficial guvernamental, ministrul Pen, şi include sfatul: “Cel ce aude, să audă”. Pe cel din dreapta scrie “Cucerirea Leului din Tribul lui Iuda, Regina reginelor din Etiopia, Zewditu, fiica lui Menilek”.
Textul este scris de mână, în Ge’ez, vechea limba liturgică a Bisericii Ortodoxe Etiopiene. O ilustraţie colorată însoţeşte fiecare Evanghelie. Matei, Marcu, Luca şi Ioan sunt realizate în nuanţe bogate de portocaliu, verde şi albastru.
Manuscrisul aparţine lui Gerald Weiner, un colecţionar care locuieşte în Chicago şi care a decis să returneze cartea Etiopiei. Delamarter o va lua cu el în această toamnă, atunci când va începe cea de-a 12-a călătorie a sa în Etiopia.
Cartea reginei Zewditu, alte câteva texte religioase şi artefactele au fost expuse, până la sfârşitul lunii iulie 2011, la Universitatea George Fox din Portland Center, iar în această perioadă, până pe 18 august, ele pot fi văzute la Centrul de resurse şi Instruire Murdock, în campusul Newberg, aflam de la membri-abonati aflati in zona.
Delamarter este fondator şi director al Proiectului Etiopian de Fotografiere a Manuscriselor, în cadrul căruia a fost scanat conţinutul a sute de cărţi rare din colecţiile din afara Etiopiei, fiind creat totodată şi câte un exemplar pentru bibliotecile etiopiene, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
– articol, trad. si interpetare: Ec. Ana-Carmen