publicat în: Arhivă

Invitatie la hram, in singura biserica din tara care ii are ca ocrotitori pe Sfintii Montanus si Maxima

protos Iov staretul manastirii Halmyris Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, isi sarbatoreste cel de-al doilea hram, Sfintii Montanus Preotul si sotia sa Maxima, pomeniti in sinaxarele ortodoxe in data de 26 martie.

Slujba Arhiereasca va fi oficiata luni, 26 martie 2012 – incepand cu ora 9:00, de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in demisolul Manastirii, lacas ce gazduieste Sfintele Moaste intregi ale celor doi Mucenici ai Cetatii Halmyris, Sfintii Epictet si Astion.

Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii. Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine.


Parintele Protos. Iov, staretul Manastirii Halmyris, va invita, cu aceasta ocazie, sa participati alaturi de Sfanta Manastire, la slujbele oficiate de acest hram de PS Visarion, Episcopul Tulcii, alaturi de vietuitorii Sfintei Manastiri.

O biserica purtand acelasi hram, ii asteapta luni pe romanii din Timoc – Serbia, in satul Isacova, aflat in componenta comunei Ciupria din Valea Moravei.