Mihai Eminescu omagiat la Beiuş printr-un concurs

Mihai Eminescu omagiat la Beiuş printr-un concurs

La Beiuş, de 15 ianuarie 2009 a avut loc concursul “Reânvierea lui Eminescu” ediţia I, organizat de ASTRADROM filiala Bihor în colaborare cu alte fundaţii şi instituţii din zona Beiuşului. În cadrul concursului au avut loc programe artistice şi recital de poiezii. Datorită bunei pregătiri a elevilor participanţi după epuizarea întrebărilor de baraj au fost desemnaţi patru câştigători.

Joi 15 ianuarie 2009, în sala mare a primăriei din Beiuş a avut loc concursul cu public „Reânvierea lui Eminescu” editia I, organizat de „Asociaţia Pentru Păstrarea şi Promovarea Valorilor Culturale şi Nationale ale Poporului Român” – ASTRADROM în colaborare cu „Fundaţia Creştină Ortodoxă Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, primăria Beiuş şi primăria Finiş. În cadrul concursului a avut loc şi programe artistice susţinute de copiii de la grădiniţa din Finiş îndrumaţi de educatoarea Valentina Vesa, elevii claselor a doua şi şi a patra din Finiş pregătiţi de învăţătoarul Ilie Vesa, recital de poiezii susţinute de elevii şcolii cu clasele I-VIII din Finiş pregătiţi de profesoarele Daniela Rada şi Bunta Ana.

În cadrul concursului au fost puse întrebări legate de viaţa şi activitatea culturală a lui Mihai Eminescu. „Scopul acestui concurs a fost de a-l omagia şi cunoaşte mai bine pe poetul nostru naţional, aşa cum a fost el şi nu aşa cum vor alţii să ni-l prezinte. Mihai Eminescu a fost un geniu al poeziei dar şi totodată un român adevărat. Şi-a apărat convingerile despre neamul şi crezul său fără a se teme ca va rămâne pe drumuri sau că nu va avea ce mânca.” spune Ancuţa Avram, preşedintele ASTRADROM.

Din cei 14 concurenţi care au reprezentat liceele beiuşene au ajuns la proba de baraj patru. Deoarece intrebările au fost epuizate, cuprinzând intreaga bibliografie propusă concurenţilor, departajarea a fost greu de facut astfel încât nu s-a putut face o delimitare între premianţi. Fondurile alocate premiilor au fost împărţite în mod egal celor patru concurenţi care şi în urma intrebărilor de baraj au rămas la egalitate cu punctaj maxim. Premiile au constat în bani şi cărţi oferite de organizatori. Câştigătorii au fost: Lazea Andrada, Stanciu Dana Simona, Popa Ramona şi Cosău Andreia

Juriul a fost alcatuit din Anca Budău, din partea ASTRADROM, şi profesori de limba română de la liceele din Beiuş: Grigoraş Eleonora, Ojică Elena şi Bulc Mihaela. Prezentatori au fost Ciprian Budău de la Universitatea din Oradea şi Viliga Georgiana de la Liceul Ioan Ciordaş din Beiuş.

A doua editie a concursului „Reânvierea lui Eminescu” va avea loc în 15 ianuarie 2010.

ASTRADROM – Bihor isi propune in anul care urmeaza sa faca si alte activitati culturale cu caracter educativ, conferinte, spectacole concursuri, etc.

prof. Cristian Marc

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.