Ambasada Romaniei in China va construi o Biserica ortodoxa maramureseana in curtea proprie

Ambasada Romaniei in China va construi o Biserica ortodoxa maramureseana in curtea proprie

Ambasadorul roman in China, Dl. Viorel Budura Isticioaia, si-a exprimat oficial intentia de a demara lucrarile de ridicare a unei Biserici maramuresene, in curtea ambasadei din China, dupa cum informeaza centrul de presa al Patriarhiei Romane, astazi, 5 august 2010.

©un articol alcatuit si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Declaratia a fost ocazionata de o vizita a unei delegatii condusa de catre primarul Neculai Ontanu, in cadrul infratirii cu Primaria Sectorului de Est a Beijing-ului, avand loc o serie de convorbiri de lucru cu oficialitatile chineze.

Parintele protopop Ioan Radulescu al Protoieriei II Capitala, intrucat facea parte din aceasta delegatie, luand la cunostinta propunerea ambasadorului, a avut ocazia rostirii "catorva cuvinte despre Biserica Ortodoxa Romana" si "intonarii unor imne bizantine", dupa cum ne informeaza acelasi comunicat al Centrului de Presa.

In cadrul vizitei oficiale la pavilionul romanesc din cadrul expozitiei mondiale, de la Shanghai, s-a discutat apoi despre "prezenta la sfintirea bisericii a unui cor bisericesc, care sa interpreteze un program de lucrari corale romanesti, dar si cantece din repertoriul celor doua tari. De asemenea, in interiorul bisericii, odata cu numirea noului preot, va avea loc si o expozitie de icoane.".

In urma cu doar cateva zile, conform informatiilor Lacasuri Ortodoxe, directorul CMB pe Relatii Externe si asistenta sociala, George Mathews Chunakara, avea sa declare despre ascensiunea Ortodoxiei in China: „De cinsprezece ani trec des prin China si sunt socat de cresterea numarului de crestini. Bisericile lor sunt arhipline".
Potrivit datelor inregistrate de Consiliul Mondial al Bisericilor, la inceputul anilor 1970 in China s-au inregistrat circa 3 milioane de crestini, iar astazi sunt 130 de milioane.

Indarjirea cu care chinezii par sa isi doreasca Ortodoxia, intr-o tara fara biserici si preoti, si chiar fara carti bisericesti (vezi articolul de aici) uimesc tarile cu traditie ortodoxa, de multe ori si prin mesajele directe care sosesc catre acestea. Redam jos unul dintre aceste apeluri, primit in urma cu mai mult timp pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, prin care se atrage atentia asupra neajunsurilor credinciosilor ortodocsi din aceasta tara:

"Te-ai putea inchina lui Dumnezeu, fara Liturghie? Fara cantari? Fara Tipic? Fara Icoane?"

De asemenea, reamintim o alta actiune Lacasuri Ortodoxe pe aceeasi tema, AICI>.

Si, un cadou primit din partea acestora, asculta aici (Troparul Invierii):

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.