In Galileea a fost descoperita o bratara din bronz din timpul personajului biblic Iosif (3500 de ani vechime)

Arheologii din Israel sunt incantati de descoperirea lor: o bratara din bronz, cu o vechime de 3.500 de ani, din sud-estul Tzfat, in Galileea / Israel National News.

Excavarile din asezarea cea mai cunoscuta, din perioada Tarzie a Bronzului – aproximativ, din timpurile personajului biblic Iosif – au loc in cartierul Ramat Razim, cu finantari ale Ministerului Transporturilor si Ministerul Locuintelor. Sapaturile urmareau pregatirea terenului pentru construirea de noi cartiere, spatii comerciale, un drum de acces si o scoala medicala in zona.

©traducere si redactare KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


"Am descoperit o bratara deschisa, rara, din bronz", a declarat Karen Covello-Paran, director al excavarilor, in numele Autoritatii Antichitatilor din Israel, la inceputul acestei veri, 2010.
"Bratara veche, care este extrem de bine conservata, este decorata cu gravuri, si partea superioara a acesteia este impodobita cu o structura cu coarne", care reprezinta puterea, fertilitatea si legea.

”Detinatoarea, care si-ar fi putut permite aceasta bratara, este una care aparent statea bine financiar”, a spus Covello-Paran, "si, probabil, a apartinut sotiei sau fiicei guvernatorului localitatii. in operele de arta descoperite pe terenurile invecinate, zeii si conducatorii erau infatisati purtand coroane cu coarne; cu toate acestea, o astfel de bratara, si intr-o astfel de sapatura arheologica, nu a fost descoperita niciodata aici".

Bratara a fost descoperita in interiorul ramasitelor unei case de locuit, parte dintr-o localitate veche care a existat intr-o zona stancoasa cu vedere la Marea Galileii si la inaltimile Golan. Fabricata din calcar indigen, cladirea includea o curte pavata central, inconjurata de camere de locuit si magazii.

impreuna cu bratara, un scarabeu canaanit a mai fost descoperit, din piatra, gravat cu hieroglife egiptene. in antichitate, scarabeii erau purtati ca pandantive sau, incrustati, ca inele, si erau folositi ca pecete sau talisman cu puteri magice.

"Este prima data cand un sat vechi de 3.500 de ani a fost excavat si scos la lumina in partea de nord a Israelului", a mai spus Covello-Paran. "Pana in prezent, numai orase mari au fost excavate in regiune, cum ar fi Tel Meghido sau Hazor Tel. Aici ne bucuram de prima bucatica de viata rurala antica din nord, si se dovedeste ca e mai complexa decat ne gandeam. Se pare ca micul sat de la Ramat Razim constituie o parte din periferia Tel Hazor, cel mai mare oras si cel mai important din regiunea Canaan, la momentul respectiv, care este situat la aproximativ 10 km nord de asezarea de la Ramat Razim".

Vechii locuitori din Ramat Razim cresteau ovine si caprine, si aveau ferme. Numeroase pietre de moara, care erau utilizate pentru macinarea fainii de grau, au fost gasite in cladire. in plus, am mai gasit vase mari de depozitare, care erau folosite pentru stocarea cerealelor si lichidelor, aflate pe podea, cu o inaltime de mai mult de un metru. Un cuptor vechi pentru gatit a fost descoperit intr-una din camerele de locuit, alaturi de vasele de ceramica si de instrumente, lame din piatra si scule ascutite precum un ac (lungi de 15 cm), din bronz, intacte, folosite pentru cusut saci sau pentru tratarea pieilor, si o brosa mare decorativa, care a fost folosita pentru fixarea unei bluze sau rochii".

Autoritatea Israeliana a Antichitatilor este pregatita sa includa sit-ul in planurile de dezvoltare extensiva a Ramat Razim, alaturi de institutul de cercetare si scoala medicala, ca loc deschis pentru vizitatori, alaturi de alte frumuseti naturale din regiune.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.