(VIDEO) O biserica “ingropata” de flacarile unui fulger, in 2006, a fost refacuta si tarnosita: Biserica de pe Dealul Rugilor

Mistuita de catre flacarile pricinuite de un fulger in anul 2006, la data de 6 iulie, biserica parohiei Rugi, a provocat multa durere si suferinta in randul credinciosilor, a preotului dar si a Cetrului Eparhial din Caransebes. Vizitand biserica ruinata la acea data, Chiriarhul episcopiei Caransebesului amintea ca aceasta zi este de intristare pentru toata Episcopia, dar ca, totodata, impreuna vor contribui la refacerea acestui sfant lacas.


in cei patru ani de zile scursi de atunci, Ierarh, preoti credinciosi, autoritati si oameni de bine au pus mana de la mana si biserica de pe dealul Rugilor si-a reinaltat turnul de veghe.

Consacrarea acestei biserici, construita in anul 1901 si rectitorita in urma incendiului din anul 2006 a avut loc duminica 6 iunie 2010, la praznicul Duminicii Sfintilor romani. Ca romani autentici, pastratori ai valorilor banatene, credinciosii din Rugi si-au asteptat Ierarhul la hotarul satului cu feciorii satului imbracati in straie populare, care si-au condus arhipastorul in trasura impodobita de florile campului.

Slujba de tarnosire a bisericii a coplesit credinciosii prezenti, care au stiut ca numai inaintasii lor, la anul 1950 au mai vazut un asemenea ritual, pe atunci savarsit de Mitropolitul Vasile Lazarescu la data de 8 octombrie. in cadrul Sf. Liturghii, Preasfintitul parinte Lucian, Episcopul Caransebesului a hirotesit intru iconom pe parintele Aron Bob, parohul comunitatii si sufletul unit al tuturor credinciosilor care si-au rectitorit biserica satului.

in cuvantul de invatatura Preasfintia Sa amintea:

„Daca acum patru ani, ne-am intristat, vazandu-ne biserica ingropata in flacarile incercarii lui Dumnezeu, astazi la fel cum oarecand femeilor mironosite, intristarea noastra s-a facut bucurie, caci acestei comunitati lumineaza si strajuieste din nou de pe acest deal al Rugilor.

Am biruit greutatea prin solidaritate, rugaciune, credinta si nadejde, drept pentru care multumim Preasfintei Treimi pentru incercarea credintei noastre intru care nadajduim sa ne mantuim.”

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.