CEDO condamna Moscova, pentru dizolvarea Martorilor lui Iehova

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg, Franta (Consiliul European)
Dizolvarea Martorilor lui Iehova, in Rusia, "nejustificata" (CEDO)

Dizolvarea filialei din Moscova a Martorilor lui Iehova este nejustificata, a decis joi, 10 iunie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, condamnand Rusia la plata a 20.000 de euro – daune morale – si 50.000 euro – pierderi si alte cheltuieli.


Hotararea, publicata la Strasbourg, constata incalcari ale dreptului la libertatea de constiinta si religie, si la libertatea de intrunire si asociere. Ea denunta, de asemenea, lipsa unui proces echitabil.

Dupa adoptarea Legii privind libertatea de constiinta si Organizatiile Religioase, in 1990, filiala din Moscova a Martorilor lui Iehova, a obtinut in decembrie 1993, statutul de persoana juridica.

O noua "Lege a religiilor", intrata in vigoare in 1997, a impus gruparii Martorilor lui Iehova sa se conformeze pentru a obtine reintegrarea sa.

Comunitatea a cerut reinscrierea sa, fara succes, in 5 randuri.

O actiune civila, din martie 2004, a dus la dizolvarea totala a acesteia.

Conform Curtii, instantele de judecata "nu au oferit motive relevante si suficiente pentru a demonstra ca aceasta comunitate ii forta pe oameni sa isi abandoneze familiile lor sau ii incita pe adepti sa se sinucida sau sa refuze ingrijirea medicala”.

Constrangerile, cum ar fi rugaciunea sau difuzarea credintei, "nu sunt fundamental diferite de constrangerile similare impuse de alte religii aderentilor lor, in sfera privata", conform judecatorilor.

Prin urmare, dizolvarea comunitatii "a fost o pedeapsa prea severa si disproportionata".

Curtea a constatat ca “prin refuzul reinscrierii Martorilor lui Iehova in Moscova, autoritatile ruse nu au actionat cu buna-credinta si au incalcat obligatia neutralitatii si impartialitatii".
In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.