Precizarile Patriarhiei Romane in legatura cu exprimarea opiniei vizand asa-zisele “privilegii obtinute de preoti”

Extras din Comunicatul Biroului de Presa al Patriarhiei Romane:

"Consiliului Consultativ Etico-juridic al Patriarhiei Romane a luat act cu surprindere de opinia exprimata in Introducerea Raportului Comisiei Prezidentiale (p. 6), conform careia “pana si preotii, de asemenea o categorie sociala cu influenta mare in comunitati si la nivel politic central au obtinut privilegii (salarii din bani publici, subventionarea masiva a constructiei si reparatiilor bisericilor, obligativitatea predarii religiei in scoala care asigura venituri absolventilor de teologie)”. in legatura cu aceasta opinie, facem urmatoarele precizari:


a. Sprijinul Statului pentru Culte este o consecinta a secularizarii de catre Stat a averilor bisericesti in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1863), cand cheltuielile Bisericii (salarii, reparatii, constructii) au fost preluate de catre Stat ca o compensatie materiala pentru proprietatile preluate (cca. 25% din suprafata agricola si forestiera a Tarii Romanesti si a Moldovei). Acest sprjin a continuat inclusiv in perioada regimului comunist tocmai datorita obligatiei asumate de Stat in 1863. O eventuala incetare a sprijinului Statului fata de Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa fie urmata, in mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate, care, insa, intre timp au fost folosite pentru improprietarirea succesiva a populatiei sarace. in plus, banul public provine de la un public majoritar ortodox.

b. in acelasi timp, contributia la salariu de la bugetul de Stat pentru preoti nu se face din mila, ci reprezinta o recunoastere a contributiei Cultelor la viata societatii romanesti. Potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al Cultelor, “Statul roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, statutul lor de factori ai pacii sociale, precum, si rolul important al Bisericii Ortodoxe Romane si al celorlaltor Biserici si culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti” (art. 7, alin. 1 si 2). De aceea, pentru parohiile sarace in care, din cauza fenomenului migratiei, batranii si copiii ramasi in parohie nu pot contribui financiar la salariul preotului, ajutorul Statului este mai mare.

c. Avand in vedere faptul ca poporul roman este eminamente crestin, iar, pe de alta parte, cultura si civilizatia europeana sunt intemeiate pe valorile crestine, prezenta religiei in invatamantul public raspunde dorintei si nevoilor spirituale ale majoritatii covarsitoare a romanilor. De altfel, prezenta orei de religie in scolile publice este garantata prin Constitutia Romaniei si reglementata prin Legea invatamantului si Legea cultelor. Doar in perioada comunista opresiva, predarea religiei in scoala a fost intrerupta de un regim ateu totalitar impotriva identitatii si vointei religioase ale poporului romane.

d. Pe de alta parte, profesorii de religie sunt cadre didactice cu drepturi depline ce intrunesc toate conditiile prevazute de lege pentru a putea preda in invatamantul public. in concluzie, prezenta profesorilor de religie in scolile publice este fireasca, legala si necesara."

Astazi, 23 septembrie 2009, la Palatul Patriarhiei, Consiliului Consultativ Etico-juridic al Patriarhiei Romane s-a reunit pentru a analiza unele propuneri din Raportul “Riscuri si inechitati sociale in Romania”, dat publicitatii de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice in ziua de 22 septembrie 2009, in vederea formularii unui punct de vedere oficial.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.