Biserica Ortodoxa Sarba reactioneaza oficial in fata celor doua afirmatii controversate ale Papei, facute in Croatia

biserica ortodoxa sarbaBiserica Ortodoxa Sarba a declarat in data de 23 iunie 2011 ca, in timpul vizitei sale la Zagreb, din mai 2011, Papa Benedict al XVI-lea a facut doua declaratii controversate: una despre sud-estul Europei, a doua despre fostul arhiepiscop de Zagreb, Alojzije Stepinac, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In declaratia Bisericii Ortodoxe Sarbe se spune ca Papa a facut prima declaratie controversata deja pe drumul spre Zagreb, in avion, in cadrul unei discutii de informare cu jurnalistii.

Anume, reamintindu-i pe unii dintre episcopii anteriori ai Zagrebului, el a spus: “Cardinalul Franjo Seper, regretatul Cardinal Franjo Kuharic si Cardinalul Josip Bozanici au declarat intotdeauna ca Croatia nu se afla in Balcani, ci in Europa Centrala, asa ca ar fi logic, drept si necesar pentru Croatia sa intre in Uniunea Europeana, in cazul in care i-a apartinut dintotdeauna, in sensul istoric si cultural”. in comunicatul sau, Biserica Ortodoxa Sarba spera ca Papa nu a avut intentia sa plaseze sud-estul Europei, cunoscut si sub numele de Balcani, undeva in afara Europei.

In ce priveste cea de-a doua declaratie controversata a Papei, facuta in timpul vizitei sale in Croatia, Biserica Ortodoxa Sarba il citeaza pe Arhiepiscopul de Zagreb, din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Alojzije Stepinac.

“In timp ce mai multi credinciosi romano-catolici, in special din Croatia, asteapta ca Alojzije Stepinac sa fie canonizat – un arhiepiscop de Zagreb din timpul celui de-al doilea razboi mondial – adica, sa fie recunoscut ca sfant al Bisericii Romano-Catolice, o controversa suplimentara si, in cazul nostru, o dilema dureroasa, a fost cauzata de declaratia Papei facuta, de asemenea, in drumul sau spre Zagreb, conform careia Cardinalul Alojzije Stepinac ar fi luptat “impotriva regimului ustashilor”, “luand adevarate masuri in apararea sarbilor, evreilor si tiganilor”, a mai spus Biserica Ortodoxa Sarba, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.